Prodej bytu a jeho zdanění

05.08.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Prodáváte dům a nevíte, zda vzniklý příjem musíte zdanit? V zákoně o daních z příjmů existuje mnoho výjimek, které jsou od povinnosti přiznat do přiznání osvobozeny. Podívejme se alespoň na jednu z nich…

V poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění či financování bydlení a nově také dotaz na mzdy, sociální a zdravotní pojištění a firemní financování. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás každý týden jeden vybíráme. Dnes se budeme zabývat prodejem domu a jeho zdanění.

Otázka:

"Prosím o radu. Vlastním byt a to pouze 1 rok, tento byt prodám a z části koupím pozemek a další část použiji na stavbu domku, ve kterém budu bydlet. Je příjem z prodeje tohoto bytu osvobozen od daně z přijmu? Děkuji"

Pan JUDr. Petr Dytrich odpověděl takto:

"Podle §4, odst.1, písm. a) ZDP je tento příjem od daně z příjmů osvobozen. Předpokládám ale, že na pozemku, který za tyto peníze zakoupíte, budete stavět RD. Jinak by byla od daně z příjmů osvobozena pouze poměrná část příjmu z prodeje bytu připadající na stavbu RD."

Více se dozvíte na našem Poradenském portálu.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ