Akcionáři rozhodli, že Kotva bude pod jiným názvem dál podnikat

06.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. srpna (ČTK) - Náhradní valná hromada akciové společnosti Kotva rozhodla o tom, že společnost bude dál pokračovat v podnikatelské činnosti, ale pod novým obchodním jménem K-T-V Invest. Společnost Kotva dříve provozovala v centru Prahy stejnojmenný obchodní dům, který letos na jaře koupila irská společnost Markland Holdings Limited.

"Návrh na likvidaci (společnosti Kotva) nebyl schválen. Představenstvo naopak dostalo od valné hromady pokyn, aby vypracovalo návrh nového podnikatelského záměru a do šesti měsíců jej předložilo valné hromadě ke schválení," řekl ČTK předseda dozorčí rady Kotvy Martin Benda.

Dodal, že akcionáři dnes rovněž souhlasili se změnou názvu společnosti Kotva, která se nově bude jmenovat K-T-V Invest. "Je to z toho důvodu, že odprodejem aktiv došlo i k převodu ochranné známky (Kotva). Společnost se zavázala, že změní stávající název tak, aby nedocházelo k jeho záměně," podotkl Benda.

Valná hromada dnes zvolila do dozorčí rady ředitele společnosti Newton Management Libora Laichmana (39 let), který v této funkci nahradil generálního ředitele Kotvy Richarda Harazima (40 let).

Akciové společnosti Kotva v loňském roce podle auditovaných výsledků klesl zisk na 5,8 milionu korun z 12 milionů v roce 2003. Výnosy loni činily 57,6 milionu korun a její vlastní kapitál obnášel 503 milionů korun. Celková aktiva a.s. Kotva v závěru loňského roku činila 574 milionů korun. Valná hromada dnes rozhodla, že společnost celý loňský zisk převede do rezervního fondu.

Těžiště činnosti společnosti Kotva bylo ve správě dceřiných společností, které v minulosti vlastnily pražský obchodní dům. Letos v březnu ale obchodní dům Kotva koupil za více než 50 milionů eur (1,5 miliardy korun) irský Markland Holdings Limited. Markland se stal majitelem OD Kotva poté, co prostřednictvím své české pobočky CRQ Czech koupil společnost SPV KN, která obchodní dům vlastnila. SPV KN patří do skupiny dceřiných firem akciové společnosti Kotva.

Majoritním akcionářem a.s. Kotva je se zhruba 55procentním podílem kyperská společnost Forminster Enterprises Limited. Převod akcií včetně cenných papírů Kotvy z investičního fondu Trend na kyperskou firmu je považován za jeden z největších případů tunelování v české historii. Původní akcionáři Trendu tak přišli údajně o více než miliardu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK