Experti: Odliv dividend může letos dosáhnout rekordních 70 mld.Kč

11.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. srpna (ČTK) - Odliv dividend z České republiky do zahraničí by letos mohl dosáhnout rekordní hodnoty 70 miliard korun. Odhadují to někteří analytici oslovení ČTK. Důvodem jsou především rostoucí zisky českých poboček zahraničních firem. Další ekonomové odhadují pokles odlivu na 50 miliard z loňských téměř 65 miliard korun.

"V minulosti tak vítané přímé zahraniční investice si skrze odtok dividend vybírají svou daň," uvedl ekonom Volksbank Vladimír Pikora. Rychlý růst ekonomiky podle něj znamená zisky zahraničních společností, které zde působí. Tyto peníze pak odtékají zpět do zahraničí.

Zatímco loni v prvním pololetí poslaly firmy do zahraničí zisky v objemu 20,3 miliardy korun, letos to bylo 31,5 miliardy Kč, řekl ekonom Patria Finance David Marek. Dividendy tak tvoří již 36 procent zisku vytvořeného zahraničními investory v ČR, zatímco loni to bylo 32 procent.

Celoroční odliv peněz by měl podle Marka dosáhnout rekordních 70 miliard korun. Loňské hodnoty by měly být překonány i přesto, že firmy loni využily vstupu do Evropské unie a vyplatily vysoké podíly nejen z předloňského zisku, ale i z nerozdělených zisků za několik předchozích let.

"Letošní rok bude dozajista rekordní," souhlasil hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. To je však podle něj pochopitelné vzhledem k vysokému růstu, který ČR již druhým rokem za sebou zaznamenává. Velkou roli hraje i zralost cyklu investic, které masivně přišly do české ekonomiky kolem roku 2000.

Naopak David Navrátil z České spořitelny se domnívá, že překvapivě vysoký červnový odliv dividend byl pouze jednorázový. "Moje hypotéza je, že jeden velký hráč, který obvykle vyplácí dividendy v červenci, je vyplatil už v červnu," řekl. Letošní odliv zisků firem do zahraničí proto odhaduje na 40 až 50 miliard korun.

Kurz koruny by kvůli odlivu peněz do zahraničí neměl podle analytiků příliš oslabit. Přechodné ztráty v době největšího odlivu dividend budou kompenzovány rychle rostoucí ekonomikou a výbornými výsledky zahraničního obchodu. Kurz koruny by se tak mohl v závěru roku pohybovat těsně nad 29 Kč za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK