Ani školní družina ani obědy nejsou zadarmo

19.08.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Kolik stojí školní družina? Kolik zaplatíte za obědy v jídelně? Budete moci poslat děti na školní výlet, lyžařský kurz nebo školu v přírodě? Školy vám vzkazují: Je začátek školního roku, tak plaťte!

Téma týdne: Kolik stojí začátek školního roku

Tak se nám to přiblížilo. Začátek školního roku je za dveřmi. Statisíce dětí a studentů středních škol opět nastoupí do škol a 10 měsíců budou den co den "nasávat" vědomosti a učit se novým věcem. Začátek školního roku znamená také nápor na peněženky rodičů. Papírnictví se plní houfy maminek a tatínků pobíhajících od regálu k regálu a kupujících tu sešity, tu pero nebo kružítko. Výdaje minimálně stokorunové, obvykle spíše v řádech několika tisícikorun. Ještě že aspoň samotné školné není potřeba platit. Nebo to tak zcela není pravda?

Je to pravda. Školní docházka, dnes již opět devítiletá, je zdarma. to ale neznamená, že když rodič pošle do školy své dítko, nebude ho to stát ani korunu. Když pomineme rozbitá okna, počmárané stoly a poškozené učebnice, které je potřeba zaplatit, něco nás bude stát také školní družina, strava ve školní jídelně, zájmové kroužky, sport a další školní i mimoškolní činnost dětí.

Škola začíná družinou
Ne každá rodina má to štěstí, že má babičku ve stejném domě nebo na stejné ulici. Rodičové, kteří chodí do práce před osmou ranní tak musí dát dítko do družiny. Ty obvykle otvírají v 6:30 a odpoledne fungují do 16:30. Nic ale není zadarmo. Družina naštěstí patří k těm levnějším investicím. "Družina na ZŠ Krásného stojí 50 korun na jedno dítě a měsíc," říká Miroslav Partl z Brna. Na opačném konci republiky v Českých Budějovicích stojí na Církevní základní škole družina 100 korun na dítě a měsíc.

Jíst se musí
Mezi denní rituály dětí patří také návštěva školní jídelny. Vždyť přece není nic hezčího, než na spolusedícího "náhodou" vylít čaj, nebo vysypat nikomu nechutnající oběd. A ty krásné poznámky v žákovské knížce... to je radost číst. Zatímco dospělák zaplatí ve městě za obědy od 50 do 100 korun, děti jsou na tom se svojí malou porcí lépe. "Za obědy ve školní jídelně zaplatíme za syna, který chodí do třetí třídy, 350 korun za měsíc, za dceru ve třídě sedmé necelých 400 korun," dodává k cenám obědů Miroslav Partl z Brna.

Výlety, exkurze, lyžařské výcviky,...
Obědvat se musí. Družina je také užitečná věc. Toto váš rodinný rozpočet nejspíš dramaticky nezatíží. Školní výlet nebo lyžařský výcvik je už o něčem jiném. Lyžování přichází v sedmé třídě. Pokud jste s  dětmi tento relativně drahý sport nikdy neprovozovali a výbavu tak nemáte, připravte si několik tisíc na pobyt, další peníze na lyžařskou permanentku a další na výbavu. Ta se dá sice půjčit, ale to stojí také nějaké peníze.

Ani školní výlety nebudou zadarmo. Jednodenní přijde na 200 - 400 korun, za vícedenní zaplatíte podle počtu dní od 600 do cca 1000 korun. Záležet bude na místě, vstupném do památek, dopravě apod.

Děti nás sice stojí nemalé prostředky, ale tato investice se rozhodně na peníze přepočítávat nedá. Dopřejte tedy vašim dětem pokud možno co nejvíce i z materiálních radostí!

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky