Možnosti ohřevu teplé vody

22.08.2005 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Ráno se bez ní ještě jakž takž většina z nás obejde, ale večer? Těžko si představit, že před večerní toaletou naplníme všechny hrnce vodou a z plotny je budeme vylévat do vany...

abychom si mohli dopřát požitek z teplé koupele, když stačí otočit kohoutkem s červenou barvou. Ale odkud se vlastně teplá voda bere?

Termín teplá užitková voda (TUV) označuje pitnou vodu ohřátou na teplotu obvykle 55°C, z hygienického hlediska však již nepoživatelnou. V dalším textu budeme pro zjednodušení, odborníci prominou, používat výraz teplá voda.

Řešení ohřevu vody je úzce provázáno s řešením vytápění celého domu. Palivo používané pro vytápění je často velmi výhodné využít i pro ohřev teplé vody. Nesmíme ale zapomenout, že teplou vodu chceme využívat i v letním období, kdy vytápění nepoužíváme. Každý ze způsobů ohřevu teplé vody má své přednosti i zápory a hodí se pro určitý způsob provozu.

Rozvod vody v domě tvoří obvykle tři potrubí - teplá voda, studená voda a cirkulace. Cirkulační potrubí zajišťuje, že teplá voda v potrubí nevychladne o více než 5°C, a využívá se tam, kde je potrubí s teplou vodou poměrně dlouhé nebo prochází málo vytápěnými nebo nevytápěními prostory. Dobrá tepelná izolace v tloušťce odpovídající průměru potrubí by měla být samozřejmostí a je nejlepším způsobem, jak šetřit energii. Dohřev teplé vody v potrubí je možné nověji provádět i pomocí elektrických odporových drátů umístěných přímo na potrubí. Ty jsou schopny potrubí dohřívat právě v místě, kde potrubí chladne a není již nutné teplou vodu cirkulovat. Na místě je ale ekonomické zhodnocení tohoto řešení.

Autor článku

Michal Kabrhel

Články ze sekce: BYDLENÍ