Švarc: Čepro by mohlo ztrátu překonat již koncem letošního roku

29.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. srpna (ČTK) - Státní společnost Čepro by mohla finanční ztrátu, do které se dostala zejména kvůli sporům o pohledávky, překonat již koncem letošního roku. Řekl to Pavel Švarc, který 1. září nastoupí jako nový člen představenstva a týž den by se měl stát generálním ředitelem Čepra. Právě kvůli letošní ztrátě odchází z firmy, která je hlavním distributorem pohonných hmot v zemi, na vládní popud současný ředitel Tomáš Kadlec.

Švarc chápe novou pozici, kterou mu nabídl premiér Jiří Paroubek, jako výzvu. "Lákají mě problematické firmy," uvedl manažer, který po téměř sedmi letech odchází z pozice generálního ředitele petrochemického holdingu Unipetrol. Podle něj Čepro díky tomu, že není výrobní firma a funguje na trhu s ropou a ropnými produkty, po kterých se do budoucna předpokládá růst poptávky, nemůže být prodělečná firma.

Jedním z hlavních úkolů je teď podle Švarce stabilizovat finanční situaci Čepra. "Je třeba zlepšit postavení firmy na velkoobchodním trhu," uvedl Švarc. Toho by firma měla dosáhnout tak, že například získá nové odběratele nebo maximálně využije skladové kapacity.

Důležité je rovněž vyřešit soudní spory o pohledávky, které dosahují zhruba 5,7 miliardy korun. "Pro firmu tyto pohledávky představují velké ohrožení," řekl Švarc s tím, že prohra by mohla firmu zlikvidovat.

Čepro již dříve uvedlo, že pohledávky považuje za neoprávněné. Právě kvůli těmto sporům a hrozbě exekuce se firma, jejímž zakladatelem a jediným akcionářem je Fond národního majetku, dostala na přelomu roku do finančních potíží. Negativně se v letošním hospodaření, které firma zatím nezveřejnila, projevil i výpadek rafinerií, který na jaře donutil vedení Čepra nakupovat zboží ze zahraničí.

Spory o pohledávky měly do hospodaření dopady ve výši desítek milionů korun, uvedla minulý týden mluvčí Čepra Alena Čechová. Dodala, že firma již vytvořila plán, podle kterého se má propad postupně snižovat a ke konci roku by měla vykázat zisk.

Pravděpodobně také s příchodem nového generálního ředitele dojde v Čepru k personálním změnám na manažerských pozicích. Konkrétní změny ale v tuto chvíli Švarc neuvedl.

Čepro se zabývá především přepravou a skladováním ropných produktů, provozuje kolem 190 čerpacích stanic EuroOil a ochraňuje zásoby státních hmotných rezerv. Firma vznikla v roce 1994 transformací části majetku bývalého státního podniku Benzina v rámci druhé vlny privatizace.

Loni firma zvýšila tržby za prodej zboží zhruba na 33,7 miliardy z 24,4 miliardy korun v roce 2003. Ztráta dosáhla 37,7 milionu po předloňském zisku 155,8 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK