Produkce ropy kvůli Katrině klesla o 92 procent, plynu o 83 pct

31.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 31. srpna (ČTK) - Produkce ropy v Mexickém zálivu je po řádění hurikánu Katrina nižší téměř o 92 procent, což je zhruba stejný stav jako v úterý. Produkce zemního plynu klesla o více než 83 procent. Aktualizované údaje dnes zveřejnila agentura Minerals Management Service (MMS).

V oblasti Mexického zálivu se denně těží asi 1,5 milionu barelů ropy, z toho je ale teď zastavena těžba asi 1,37 milionu barelů denně. Zemního plynu se těží asi deset miliard kubických stop (zhruba 283 milionů metrů krychlových). Z toho je zastavena produkce asi 8,35 miliardy krychlových stop.

Od pátku do dneška dosahuje objem nevytěžené ropy asi 6,1 milionu barelů, což je zhruba 1,1 procenta celkové roční těžby ropy v Mexickém zálivu. Za celý rok se tam vytěží přibližně 547,5 milionu barelů ropy. U zemního plynu se ztráty za posledních pět dnů pohybují kolem 34,2 miliardy kubických stop, což je 0,94 procenta roční produkce.

Dnešní zpráva zahrnuje hlášení 70 firem, jejichž poznatky MMS zpracovává. Úřad je součástí ministerstva vnitra a dohlíží na těžbu nerostných surovin na ploše 1,76 miliardy akrů na vnějším kontinentálním šelfu. Na něm se těží více než 30 procent objemu ropy v USA a přes 21 procent celkové produkce plynu.

Hurikán Katrina je jedním z nejničivějších živlů v americké historii. Celkové škody, které způsobil, se odhadují až na 25 miliard dolarů. Cena ropy se kvůli problémům s těžbou vyšplhala na nový rekord nad 70 dolarů za barel, a federální vláda proto uvolní strategické rezervy ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK