Rostoucí mzdy a posilující koruna nás přibližují Evropě

06.09.2005 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dostali jste letos přidáno? Podle Českého statistického úřadu jsme si v průměru meziročně všichni polepšili skoro o tisíc korun. Jak je to ale doopravdy? A jak jsme na tom v porovnání s Evropou?

Některé údaje zveřejňované Českým statistickým úřadem nás zajímají více, některé méně. Některé jsou pro veřejnost nepodstatné, některé se dotýkají každého z nás. Růst hrubého domácího produktu chápeme jako pozitivní, ale desetinka nahoru nebo dolu proti očekávání nás nijak na první pohled neovlivní. Kladné saldo dovozu a vývozu za měsíc červenec je dobrou zprávou (+ 1 miliarda), ale veřejnost s takovou informací neumí pracovat.

Jinak tomu je u statistik mzdových. Statistici zveřejnili, že průměrná hrubá měsíční nominální mzda na fyzické osoby vzrostla ve 2. čtvrtletí roku 2005 proti předchozímu čtvrtletí po očištění od sezónních vlivů o 0,9 %. V absolutních číslech to znamená, že mzda dosáhla 18 763 Kč, což je o 965 korun více, než ve stejném období roku 2004. To by mělo znamenat, že jsme si jako "průměrní" zaměstnanci o téměř tisíc korun polepšili. Nepolepšili.

Velká část (a část čím dále větší) zaměstnanců má platy podprůměrné a o téměř devatenácti tisících si mohou nechat jen zdát. Nejhůře jsou na tom zaměstnanci ve stravování, zpracovatelském průmyslu a zdravotnictví. Nejvyšších růstů i absolutních čísel dosahují odvětví finančního zprostředkování, veřejná správa, obrana, podnikatelská činnost. Pracovat ve finančnictví se opravdu vyplatí: nejvyšší nominální mzda v tomto odvětví je zhruba 3krát vyšší než nominální mzda v odvětví ubytování a stravování. Pokud je navíc firma zahraniční (což drtivá většina firem v tomto oboru je), je to ještě lepší. "Nejvyšších průměrných mezd dlouhodobě dosahují firmy v mezinárodním vlastnictví (23 189 Kč), píše se ve zprávě ČSÚ.

Se statistikou aktuálních mezd zveřejnil statistický úřad také analýzu mezd v evropském srovnání. Podle této analýzy činila průměrná roční mzda v ČR v roce 2002 7 212 EUR, což je jen 26 % celkového průměru Evropské unie. Ten je pro nás neuvěřitelných 28 024 EUR (přepočteno včerejším kurzem ČNB to je 814 097 korun ročně). Naše mzda byla ale v roce 2002 vyšší, než průměrná mzda v deseti nových členských státech EU, která byla pouhých 6 710 EUR. To jsou údaje přepočtené měnovým kursem. Abychom vzali v potaz odlišnost v cenových úrovních v různých státech (za stejnou peněžní hodnotu lze nakoupit různou hodnotu zboží či služeb), použijeme přepočet na paritu kupní síly. Po přepočtu zjistíme, že rozdíly v mzdových úrovních nejsou zdaleka tak dramatické. Česká republika se při přepočtu vyhoupne na 50 % průměru celé Evropské unie! Růst mezd a posilování koruny od roku 2002 jsou pro nás dalším povzbuzujícím faktorem. Naše situace se tak ještě zlepšila.

Clipboard01_2.jpg

Graf průměrné mzdy v EUR a v paritě kupní síly


Na grafu statistické úřadu je vidět, že nejlépe jsou na tom Dánové a Norové, po přepočtu na kupní sílu se nejlépe žije v Lucembursku a Dánsku (v Norsku je totiž velmi draho). Na opačném konci je Bulharsko a Rumunsku, tedy kandidátské státy EU a ze stávajících členských států jsou to státy pobaltské (Lotyšsko, Litva a Estonsko). Ze států tzv. Vyšegrádské skupiny si Česko vůbec nevede špatně. Ve mzdách vedeme, teprve za námi je Maďarsko, Polsko a Slovensko.

Jak je vidět nejen z grafu, ale i z celé analýzy je velký rozdíl mezi absolutní výší platu a možností za co vydělané peníze můžeme utratit. Naše životní úroveň sice není tak dobrá jako ve "staré" Unii, na druhou stranu je potřeba vidět růstový potenciál a možnosti v budoucnosti. V tuto chvíli se nám ale bohužel začne do statistik a tvrdých analýz míchat politika. Rovná daň? Solidarita bohatých s chudými a přerozdělování? Na tento led se už nebudeme pouštět. Ostatně sami si můžete spočítat, kdo z politiků vám po volbách v červnu příštího roku nechá v peněžence více peněz.

Zdroj dat a graf: Český statistický úřad

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU