Na vědu dává v EU nejvíc Švédsko, ČR v žebříčku šplhá vzhůru

06.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 6. září (zpravodaj ČTK) - Nejvíce peněz na vědu a výzkum v přepočtu na obyvatele dávají v Evropské unii Švédsko a Finsko. Česká republika sice ve srovnání se zeměmi západní Evropy pokulhává, mezi deseti novými členskými zeměmi EU jí však patří druhé místo za Slovinskem. Výdaje navíc ročně rostou o vysokých deset procent a ČR tak v pomyslném žebříčku šplhá vzhůru, vyplývá z nové studie statistického úřadu Eurostat za rok 2003.

Sousednímu Slovensku patří v rámci unijní pětadvacítky až 20. příčka, Polsku dokonce 23. místo před Maltou a Lotyšskem. V čele pomyslného závodu za lepšími technologiemi a inovacemi stojí vedle skandinávských zemí především další menší státy západní Evropy. Ty ve srovnání se střední Evropou podporují své vědce několikanásobně více a vědou se tam zabývá také mnohem více lidí.

Například ve Finsku tvoří vědečtí pracovníci téměř dvě procenta všech ekonomicky aktivních lidí, zatímco v ČR i na Slovensku to je podprůměrných 0,6 procenta.

České vysoké školy si však dobře vedou v produkci vědců, matematiků a počítačových expertů. Jejich podíl na všech absolventech vysokých škol činí téměř 12 procent. Lepším výsledkem se v unii mohou pochlubit jen Irsko, Británie a Francie.

Naopak poměrně slabou oblastí zůstává v ČR vývoz hi-tech zboží, který dosahuje podprůměrných 12 procent. Zdaleka nejvyšší podíl přes 50 procent hlásí Malta, kterou s odstupem následuje Irsko s 30 a Lucembursko s 29 procenty. Slovensko se s podílem exportu špičkových technologií 3,4 procenta pohybuje na chvostu žebříčku.

Výdaje na inovace jsou v celé Evropské unii výrazně vyšší v sektoru průmyslu než ve službách. Zatímco do průmyslu dávají německé, dánské, kyperské nebo polské firmy 3,4 až pět procent tržeb, u služeb je to pouze 0,7 až 1,6 procenta.

České firmy si v tomto důležitém ukazateli inovační schopnosti nestojí nepříliš lichotivě. Do průmyslových inovací investují 1,5 procenta tržeb a do inovací ve službách pouze půl procenta. Sousední Slovensko hlásí 2,1 procenta za průmysl a 1,8 procenta za služby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK