ČSOB rozšiřuje nabídku produktů sloužících k pokrytí rizika pohybu cen surovin

08.09.2005 | , ČSOB
Tiskové zprávy


Ekonomika České Republiky je vysoce závislá na dovozu řady surovin ze zahraničí, kde se současně určuje i jejich cena. V poslední době jsou přitom ceny mnohých surovin velmi rozkolísané, neboť světové trhy vstřebávají nové a nečekané impulsy. Situace na trhu s ropou  v posledních dnech je toho zářným příkladem.

ČSOB proto přichází s nabídkou nových produktů určených velkým firemním klientům, kteří jsou těmito cenovými turbulencemi negativně ovlivněni. „Výrobcům, obchodníkům a zpracovatelům, nabízíme řadu zajišťovacích produktů, které jim pomáhají řídit a omezovat riziko vyplývající z nepříznivých pohybů cen jimi využívaných surovin – od drahých a barevných kovů přes ropu a její deriváty, až po kaučuk, bavlnu a další,“ uvedl Jiří Feix, manažer útvaru obchodní podpora korporátní klientely ČSOB. Kromě surovin si mohou klienti, na které se vztahuje regulace emisí, zajistit i budoucí cenu potřebných emisních povolenek.

Došlo tak k rozšíření stávající produktové nabídky komoditních futures kontraktů, které se obchodují na světových burzách, o mimoburzovní produkty šité klientům přímo na míru. Všechny tyto produkty mají peněžní vypořádání, což znamená, že fyzická dodávka suroviny není předmětem obchodu.

ČSOB tímto krokem zjednoduší řízení rizika cenových otřesů u těchto surovin, což výrobním podnikům umožní se koncentrovat pouze na jejich stěžejní činnost. Obchodníkům a zpracovatelům těchto surovin pomáhá v přesnější a efektivnější plánování obchodních kontraktů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy