Co dělat, když chci znát rozdíl mezi důchodovým pojištěním a penzijním připojištěním

09.09.2005 | , Finance.cz
PENZE


Chcete se zajistit na důchod, ale nevíte, který produkt si vybrat? Ze začátku si můžete přečíst rozdíl mezi penzijním připojištěním a důchodovým pojištěním.

Penzijní připojištění

Penzijní připojištění je produkt nabízený penzijními fondy. Samotné penzijní připojištění je zákonem definováno jako shromažďování peněžních prostředků od účastníků penzijního připojištění a státu poskytnutých ve prospěch účastníků, nakládání s těmito prostředky a vyplácení dávek penzijního připojištění.

Účastník penzijního připojištění může obdržet v případě vzniku nároku dávky,  jejichž výše závisí na celkovém objemu příspěvků zaplacených ve prospěch účastníka, na výnosech z hospodaření penzijního fondu a na věku, od kterého se dávka poskytuje. Zákonem není zakotvena pravidelná valorizace dávek penzijních fondů. Pokud tedy výnosy z investiční činnosti penzijního fondu nepřekročí míru inflace, prostředky na účtu účastníka ztrácejí na své reálné hodnotě.

Důchodové pojištění

Pod pojmem důchodové pojištění se kryje jedna z forem kapitálového životního pojištění. Základním cílem důchodového pojištění je zvýšení životního standardu v seniorském věku. Po dosažení stanovené věkové hranice bude oprávněné osobě vyplácena naspořená částka, a to buď ve formě pravidelného důchodu nebo v podobě jednorázového vyplacení naspořené částky.

Každá komerční pojišťovna, která má tento produkt ve své nabídce, umožňuje klientovi zvolit takové parametry pojištění, které mu budou vyhovovat. Délka trvání pojištění a výše pojistné částky záleží na přání klienta, přičemž konec pojištění bývá stanoven zpravidla dosažením věkové hranice 50-70 let.

Co zvolit?

Oba produkty, jsou si podobné ve více směrech. Důležité je, že se jedná o dlouhodobou formu spoření. Nejen z tohoto důvodu jsou tyto instituce pod bedlivým státním dozorem. Mají stanovená pravidla pro investování, která nedovolují postupovat příliš vysoké riziko. Nízké riziko ovšem znamená i nízké výnosy. Pokud se rozhodnete ukládat prostředky do těchto produktů, zapomeňte na vysoké zhodnocení.

Co získáme od státu?

Ze státního rozpočtu se poskytují ve prospěch účastníků penzijního připojištění státní příspěvky. Ty jsou na konto účastníka připisovány automaticky za každý řádně a včas zaplacený měsíční příspěvek. Výše státní dotace je diferencována dle výše zaplacené částky. Minimálně získáme 50 Kč při měsíčním vkladu 100 Kč a maximální možný příspěvek činí 150 Kč při úložce 500 korun a výše.

Kromě toho máme možnost v obou dvou případech si odepisovat zaplacené příspěvky ze základu daně z příjmů. Maximální odečitatelná částka činí 12 000 Kč ročně. Rozdíl je v tom, že v případě penzijního připojištění si můžete odepsat obnos přesahující 6000 Kč. Znamená to, že musíte vložit příspěvky ve výši 18 000 Kč, pokud si chcete odečíst maximální možnou částku.

Pokud chcete tento odpočet uplatnit, v případě penzijního připojištění, vám automaticky vzniká nárok při sepsání smlouvy, kdežto u životního pojištění musíte ve smlouvě sjednat  podmínku 60 let věku a minimálně spořit 5 let.
Pokud dojde k dřívějšímu vypovězení smlouvy, nezískáte státní příspěvky (v případě penzijního připojištění) a budete muset dodanit příjmy u kterých jste si uplatnili odpočet (u životního pojištění).

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: PENZE