Kolik nám strhne banka při placení?

20.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Přemýšlíte o změně bankovního účtu? Při výběru by vám mohl pomoci náš přehled výší poplatků placených u banky za příkazy k úhradě, inkasu nebo za šeky, …

Téma týdne: Posíláme peníze, platíme účty

Vlastnit v bance běžný účet je dnes již standardem téměř každého z nás. První účty si zakládáme většinou s příchodem na vysokou školu nebo do zaměstnání, abychom mohli využívat bezhotovostního styku s různými institucemi. K tomu se ale pojí mnoho měsíčních poplatků, které se automaticky z účtu strhávají. Například ale u studentů se jedná o nulové nebo minimální částky.

Příkaz k úhradě

Ceny za převod peněz při zadání příkazu k úhradě, ať už přímo v bance, přes internet nebo telefonem, naleznete v tabulce:

Banka Druh účtu Účetní položka - příchozí Účetní položka - odchozí
Česká spořitelna Sporožitový účet 7/5 10/8
ČSOB Běžný účet 7 6
EBanka Osobní účet - základ 8,10/6,10 8,10/6,10
GE Money Bank Běžný účet 5 6
HVB Bank ČR Osobní účet 5 20
Komerční banka Běžný účet 7/5 7/5
Poštovní spořitelna Postžiro - Klasik 6/4 10/8
Raiffeisenbank Běžný účet 7/5 29/19
Volksbank Běžný účet 6 12
Živnostenská banka Běžný účet 6/zdarma 20/10
Ceny jsou v Kč

Trvalý příkaz k inkasu

Jestliže vlastníte bankovní účet, jistě využíváte i tzv. trvalé příkazy k inkasu. Cena převodu peněz je stejná jako u příkazu k úhradě, pouze u některých účtů se zpoplatňuje i zavedení, změna či zrušení trvalého příkazu. Zcela zdarma tuto službu u některých typů účtů nabízí například Živnostenská banka. V následující tabulce jsme pro vás vybrali u jednotlivých bank po jednom účtu a udělali přehled poplatků za položky u trvalého příkazu k inkasu. Porovnejte si sami:

Banka Druh účtu Zřízení TP Změna TP Zrušení TP
Česká spořitelna Sporožitový účet zdarma 30 30
ČSOB Běžný účet zdarma 40 40
EBanka Osobní účet - základ zdarma 30 30
GE Money Bank Běžný účet zdarma 30 30
HVB Bank ČR Osobní účet 50 50 50
Komerční banka Běžný účet zdarma 30 30
Poštovní spořitelna Postžiro - Klasik zdarma 20 20
Raiffeisenbank Běžný účet zdarma 30 30
Volksbank Běžný účet zdarma 30 30
Živnostenská banka Běžný účet 10 30 30
Ceny jsou v Kč

Šeky

Mezi nejkvalitnější druhy šeku můžeme počítat bankovní, a to z důvodu, že mohou být odkoupeny kteroukoliv bankou. Je možné je vystavit na národní měnu nebo na volně směnitelnou, a to i v případě, že nebudete znát bankovní spojení příjemce platby. Také s nimi lze platit služby bezhotovostním způsobem za služby v hotelích, na letištích, platit za zboží v obchodech… Za nákup šeků se obvykle platí poplatek ve výši jednoho až dvou procent z částky šeku. Pozor ale na minimální poplatky, které mají banky za nákup šeků stanoveny a pohybují se od několika desítek korun až po tisíce.

Karty

Za poslední roky jsme se naučili běžně využívat platebních karet. Vždyť se jedná o naprosté zjednodušení nakupování. Není nutné hledat bankomat pro výběr peněz, ale pouze zaplatit přímo v obchodě na terminálu.

Karty určené k placení získáte zdarma k většině účtů, které si zakládáte. Jestliže ale budete požadovat jiný druh karty, než kterou můžete k účtu získat, pak si ji musíte i zaplatit. Jaké jsou ceny? Jejich přehled naleznete na našich stránkách v sekci Bankovnictví. Karty jsou zde rozděleny podle bank, které je nabízejí. K dispozici jsou také údaje o jejich platnosti, poplatku za jejich vedení / vydání, výběru z bankomatu v ČR / zahraničí a mnoho dalších zajímavých a důležitých informací…

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky