Když potřebujete poslat peníze do zahraničí

23.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Dostali jste se někdy v zahraničí do potíží? Potřebovali jste pomoc z domova v podobě zaslání peněz? Pak jistě víte, že se nabízí několik řešení s rozdílnými cenami…

Téma týdne: Posíláme peníze, platíme účty

Letní dovolené jsou u konce, ale před námi se otevírají krásné chvíle strávené na zasněžených sjezdovkách pro milovníky zimních radovánek. Aby se ale z příjemných dnů nestala noční můra, je třeba mít zajištěn dostatek financí. Co když ale v zahraničí ztratíme peněženku, nebo nám prostě peníze dojdou? V tu chvíli nám nezbude nic jiného než si peníze nechat z domova poslat. Způsob, který si nakonec vyberete, se bude jistě odvíjet například od rychlosti doručení nebo výše poplatků…

Mezi nejpoužívanější varianty zasílání peněz do zahraničí patří:

  • šeky,
  • Western Union,
  • poštovní poukázka,
  • vložení peněz na účet.

Šeky
Jestliže se rozhodnete pro využití šeku, pak doba, za jakou peníze obdržíte, bude záviset na vybraném způsobu pro jejich zaslání. Banky nabízejí poslání šeku poštou nebo doručovatelskou službou DHL. Cena, kterou budete muset za vydání šeku zaplatit, bývá obvykle 1% z jeho nominální hodnoty. Je třeba si dát ale pozor na minimální hodnotu poplatku, která může někdy dosahovat i tisíce korun. Zapomenout nesmíme i na poplatek spojený se samotným zasláním šeku.

Western Union
Česká pošta nabízí expresní zasílání peněz, které je zajišťované na více než 1700 vybraných pobočkách. K převodu peněz mezi pracovišti WU, které zajišťují příjem a výplatu, dojde během pár minut. Ovšem je třeba zde počítat v závislosti na rychlosti i s vyšší cenou. Tato služba je k dispozici na 200.000 místech ve více než 195 zemích světa.

Poštovní poukázka
Na poště je také možno poslat peníze pomocí tzv. poštovní poukázky. Úhrada i vyplacení poukazované částky probíhá v hotovosti. Seznam zemí, do kterých je možné poukázku podat naleznete na stránkách pošty.

Vložení peněz na účet
Při vložení peněz na účet se k hotovosti dostanete maximálně do tří dnů. Doba závisí na rychlosti převodu mezi jednotlivými bankami. Nejvyšší částka, kterou budete muset uhradit, je za vybrání peněz z bankomatu. Částky se odlišují podle sazebníku jednotlivých bank. Podmínkou pro zvolení uvedeného způsobu je vlastnit mezinárodní platební kartu.

Poplatky (Kč) Kam budou peníze zaslány Doba čekání
Šek většinou 1% nominální hodnoty šeku na adresu příjemce dle způsobu poslání
Poštovní poukázka 90 - 145 dle způsobu, který v zahraničí funguje není stanovena*
Peníze na účet dle sazebníku bank vybrat můžete v bankomatu max. 3 dny
Western Union 350 - 14.310 (záleží na výši poukázané částky) pobočka WU několik minut
* dle Informačního centra České pošty

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky