MTG získá polovinu firmy GES Media, která vlastní televizi Prima

30.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


STOCKHOLM 30. září (ČTK) - Švédská mediální společnost Modern Times Group (MTG) koupí 50 procent akcií v české společnosti GES Media Holding (GMH). Ta plně ovládá televizi Prima. Švédové podíl koupí od společnosti GES Media Europe a zaplatí za něj 96 milionů eur (asi 2,8 miliardy Kč).

Prima je druhou největší komerční televizí v České republice a o vstupu Švédů do její vlastnické struktury se hovořilo už delší dobu. Prima začala vysílat už v roce 1993 tehdy jako první komerční televize v ČR. Stanice pokrývá zhruba 98 procent trhu a do roku 2018 disponuje vysílací licencí.

Tržby GMH loni činily 1,54 miliardy korun a společnost vykázala zisk před zdaněním a odpisy 291 milionů Kč. Prima měla loni v ČR podíl na sledovanosti 21,6 procenta a z podílu televizní reklamy jí patřilo 18,1 procenta. Největší komerční televizí v ČR ale zůstává TV Nova.

"Televizní trh v České republice má unikátní charakteristiky, které jsou pro MTG velmi atraktivní," řekl výkonný ředitel firmy Hans-Holger Albrecht. MTG byla jedním ze zájemců o Primu. Dalšími byli podle agentury Reuters německá mediální společnost RTL Group a americká News Corp.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK