Životopis je základem úspěchu

05.10.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Vhodně napsaný životopis spolu s průvodním dopisem může rozhodnout o vaší budoucnosti. Nepodceňujte tedy jejich přípravu! Dnes se podíváme na to, jak má správné Curriculum Vitae vypadat.

Téma týdne: Hledáme si novou práci

Hledáte-li novou práci, neobejdete se bez dobře sestaveného profesního životopisu neboli Curriculum Vitae. Jeden popsaný list papíru by měl být stručným průřezem vašeho vzdělání a vašich profesních zkušeností a informuje rychle a jasně potenciálního zaměstnavatele o vaší vhodnosti pro nabízenou pozici.

Jak se dostat přes předkolo?
Hlavním cílem životopisu je vzbuzení zájmu o vaši osobu. Personalista, který má na starosti příjem nových pracovních sil, by měl po jeho přečtení nabýt dojmu, že jste vhodným kandidátem pro rozšíření řad stávajících zaměstnanců. Abyste tedy prošli počátečním předkolem a postoupili do kola dalšího, tj. byli pozváni na pohovor, měli byste při sestavování životopisu dodržovat určité zásady a věnovat dostatečný čas na promýšlení si jeho jednotlivých částí. Čím více času strávíte nad přípravou, tím větší úspěch vám dobře sestavený životopis přinese.

Nejdůležitější je obsah
Při sestavování si uvědomte, že životopis není slohové cvičení. Ale nesmí být ani příliš stručný! Stačí jedna stránka, na kterou byste měli strukturovaně a v bodech vyjádřit vaši dosavadní praxi, vzdělání, zkušenosti, dovednosti a schopnosti. Samozřejmě nesmíte zapomenout na základní osobní údaje a kontakt, což může být uvedeno buď na začátku nebo na konci životopisu.

Správně sestavený životopis nemá obsahovat žádné nevysvětlené mezery (pokud jste byli nějakou dobu nezaměstnaní, je třeba se o tom zmínit). Životopis slouží jako podklad k pohovoru a osoba zodpovědná za výběr zaměstnanců, se na něj může kdykoliv odvolat. Proto veškeré vámi uvedené informace musí být pravdivé a aktuální.

I na vzhledu záleží
Kromě obsahové stránky je třeba dbát i na stránku grafickou. Životopis napsaný na banánové slupce je jistě originální, ale k novému místu jen těžko pomůže. Jako podklad nejlépe poslouží čistý bílý papír formátu A4. Neživíte-li se jako písmomalíř, zavrhněte vlastnoruční vypracování a svěřte jej počítači. Nezapomeňte také na správnou volbu písma a při použití netradičních tvarů zachovejte vkus.

Při sestavování můžete použít následující struktury:

Nejprve je dobré zmínit základní údaje o vaší osobě:

  • jméno a příjmení
  • datum a místo narození
  • adresa bydliště
  • kontakt, tj. telefonní číslo, e-mail

Údaje o dosaženém vzdělání by měli obsahovat tyto informace:

  • kdy jste školu navštěvovali (od – do)
  • název školy
  • způsob ukončení studia, dosažené zkoušky a diplomy

Vaše profesní praxe by měla být nejdůležitějším sdělením celého životopisu. Pracovní historii proto řaďte sestupně, tedy současné či poslední zaměstnání napište na první místo. V popisu zaměstnání uveďte:

  • dobu působení ve společnosti
  • název společnosti
  • pozice, kterou jste zastávali
  • stručný popis pracovní náplně

Na konci životopisu nezapomeňte zmínit vaše schopnosti a dovednosti (kurzy, školení, jazykové znalosti, práce s počítačem, atd.), popř. zájmy a záliby. Zcela na závěr můžete napsat několik kontaktů na osoby, které o vás mohou poskytnout referenci (pokud možno kladnou). Chybět nesmí datum a vlastnoruční podpis.

Nepovinné přílohy
V případě, že vlastníte působivé foto, nebojte se jej k životopisu přiložit. Některé údaje je také dobré doložit kopiemi dokumentů (absolvování školení, certifikáty, …). Jestliže jste obdrželi od posledního zaměstnavatele písemné doporučení, neváhejte a přidejte jej také.

Další důležitou součástí životopisu je průvodní dopis. Zde byste měli jasně uvést, v jaké oblasti máte zájem pracovat a o jakou konkrétní pozici se ucházíte. Také napište zdroj, kde jste se o nabídce zaměstnání dozvěděli, proč se o tento post zajímáte a v čem jste právě vy ten neideálnější kandidát.


Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky