ČSA budou od zimní sezony výhradním dopravcem CK Fischer

04.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. října (ČTK) - České aerolinie budou od letošní zimní sezony výhradním leteckým dopravcem cestovní kanceláře Fischer. ČTK to dnes řekl mluvčí CK Daniel Plovajko. Sesterská společnost Fischer Air, která dosud klienty CK Fischer na dovolenou vozila, jeden svůj Boeing 737 pronajme do Itálie a druhý bude v ČR pod značkou Charter Air létat pro jiné cestovní kanceláře.

Fischer, který je v současnosti třetí největší CK v zemi a letos do zahraničí vypraví 140.000 klientů, je již druhou velkou CK, jejíž klienty bude dopravovat národní letecký dopravce. Smlouvu o tříleté spolupráci zástupci ČSA a CK Fischer podepíšou v pondělí. Loni ČSA získaly dvojku trhu CK Exim Tours.

V příštím roce plánuje Fischer podle mluvčí ČSA Jitky Novotné přepravit charterovými speciály ČSA 150.000 klientů. Podíl ČSA na trhu charterové dopravy by se tak měl zvýšit z letošních řádově 40 procent na 50 procent, řekl prezident aerolinií Jaroslav Tvrdík. Zbytek trhu ovládá dosavadní leader Travel Service. ČSA však jednají o jeho koupi.

O zajišťování dopravy pro CK Fischer usiloval podle Plovajka také Travel Service. Společnost se nakonec dohodla s národním dopravcem. Díky nabídce letů ČSA si svou dovolenou budou moci klienti CK Fischer vybírat z vyššího počtu zemí. Vzroste počet letů ze všech letišť v České republice, odlety budou v příznivějších časech. CK Fischer bude například také nově nabízet exotické zájezdy s leteckou dopravou přímo z Prahy nebo dovolené v Evropě s dopravou na pravidelných linkách ČSA.

Strategická spolupráce s ČSA umožní CK Fischer další expanzi. Už v zimní sezoně předpokládá nárůst počtu klientů o více než 30 procent. "Věříme, že na dovolenou k moři s námi v zimě odletí přes 35.000 klientů," řekl Plovajko.

O využití letounu Charter Air v Česku společnost, která se z Fischer Air nedávno přejmenovala, jedná se dvěma velkými CK Sunny Days a Blue Style. "Kapacity, které obě cestovní kanceláře pro zimní sezonu potřebují, jsme schopni plně pokrýt jedním strojem," řekl Plovajko. Letoun by létal do Egypta a Tuniska.

Druhé letadlo společnost na zimu pronajme italské letecké společnosti Air One, a to včetně kompletních posádek. "Pronájem letadel včetně posádek na období mimo hlavní sezonu je běžnou praxí charterových leteckých dopravců po celém světě," vysvětlil. V Itálii bude letoun pro Air One létat na vnitrostátních linkách.

Skupina kolem podnikatele Komárka, která je majitelem CK Fischer i Charter Air, založila letos na jaře dceřinou leteckou společnost v Polsku s názvem Fischer Air Polska. V barvách této letecké společnosti v současné době létají dva stroje typu Boeing 757-200 s kapacitou 222 míst a jedno letadlo Boeing 737-300 pro 148 lidí. V letošním roce využije služeb Fischer Air Polska téměř 200.000 klientů. Tím dosáhne podílu na trhu okolo 25 procent. Klienty FAP jsou významné polské CK jako např. Axel, Ecco Holiday, Oasis Tours, Selectours nebo Open travel group.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK