Japonská Muramoto bude v Žebráku vyrábět díly pro plazmové TV

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. října (ČTK) - Zástupci japonské firmy Muramoto Industry zahájili výstavbu výrobního závodu v Žebráku na Berounsku. Společnost do výstavby vloží téměř 350 milionů korun. Nově založená firma Muramoto Manufacturing Europe, s.r.o., zaměstná při výrobě lisovaných dílů pro plazmové televizory asi 70 lidí. Oznámila to agentura CzechInvest.

"Po úspěchu ve většině asijských zemí nám výstavba výrobního závodu v České republice umožní proniknout do Evropy. Náš výrobek, kterým jsou lisované díly pro plazmové televizory, je na trhu relativně nový, a trh proto ještě není nasycen," uvedl prezident firmy Kohei Muramoto.

Firma bude vyrábět přesné kovové výlisky a montovat elektronické součásti pro plazmové televizory. Ty pak bude dodávat společnosti Panasonic AVC Network Czech v Plzni, jež nedávno rozšířila svůj výrobní program o nové typy nejmodernějších televizorů.

"Příznivé investiční prostředí a dosavadní úspěšné podnikání zahraničních investorů vede k tomu, že tyto velké firmy u nás reinvestují svůj zisk a zahajují další podnikatelské aktivity ve formě výstavby druhých, případně i třetích výrobních závodů. Navíc sem přivádí své kvalitní subdodavatele, většinou menší a střední hi-tech firmy. A to je právě případ Muramota," řekl poradce generálního ředitele agentury CzechInvest Josef Lébl.

Úspěšné projekty japonských firem podle něj lákají do Česka další investory. Například v Havlíčkově Brodě letos zahájila výrobu japonská Futaba, která dodává lisované a svařované díly karoserií a podvozků kolínské automobilce TPCA. Kvůli ní přišly do republiky také další společnosti - Kayaba Industry, Aoyama nebo Tokai Rika.

Japonské firmy mají pětinový podíl na celkovém objemu zahraničních investic, které do České republiky přicházejí prostřednictvím CzechInvestu. Investují hlavně do automobilového průmyslu a spotřební elektroniky, částečně i do chemického průmyslu a strojírenství.

"Výrobní závody má v Česku již 65 japonských firem, které dohromady vytvoří přes 32.000 pracovních míst. Dlouhodobě u nás působí největší japonské koncerny typu Matsushita Group a Toyota Group," uvedl Lébl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK