CzechTrade vybízí podniky, aby se podílely do zakázkách CERN

05.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 5. října (ČTK) - Vládní agentura pro podporu exportu CzechTrade vybízí podniky, aby se podílely na vypisovaných projektech Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN). CERN podle ředitelky agentury Jitky Hanzlíčkové každoročně vypisuje zakázky za několik miliard korun. Některé podniky do CERN již své výrobky dodávají, uvedla na tiskové konferenci v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu.

"Cílem CzechTrade je, aby české firmy v CERN uspěly a aby tak naše společnost dokázala využít všech možností, které členství v CERN nabízí," uvedla Hanzlíčková. Česká republika do loňského rozpočtu CERN v objemu 1,325 miliardy švýcarských franků (zhruba 25 miliard korun) přispěla asi 140 miliony korun.

CERN podle Hanzlíčkové průběžně vypisuje tendry na špičková zařízení či technologie, mezi které patří například detektory, supravodivé magnety či výpočetní technika. Ke svému provozu potřebuje také služby či výrobky v oblasti klimatizace, chlazení, geodésie, pozemních staveb či ražby tunelů.

CERN loni na nákupy vyčlenil zhruba 19 miliard korun. Zhruba 70 procent na dodávky zboží, přibližně 17 procent na služby a zbytek na experimenty. V nákupech tvoří zhruba třetinu elektrotechnika, ze čtvrtiny se na nich podílí vakuová technika a kryogenika. Zhruba čtvrtinu dohromady obsáhnout také pozemní stavby a tunely a mechanické konstrukce.

České podniky loni dodaly do CERN výrobky a služby za 4,2 milionu švýcarských franků (80 milionů korun). Téměř tři miliony směřovaly na experiment, zhruba za milionu franků české podniky vyvezly strojírenské výrobky. Mezi české dodavatele patří podle agentury například Škoda Hutě Plzeň, ZVVZ Milevsko, Tesla Praha či Steko Blansko. Aktuální seznam výběrových řízení CzechTrade uveřejňuje na svých internetových stránkách www.czechtrade.cz.

CERN má 20 členských států z Evropy. Vznikl v roce 1954 a působí jako největší světová laboratoř pro fyziku částic. V centrále u Ženevy pracuje nyní zhruba 2500 lidí, laboratoř spolupracuje s dalšími tisícovkami lidí po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK