Stát již dal na zahlazení následků hornické činnosti 1,8 mld. Kč

11.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PŘÍBRAM 11. října (ČTK) - Zahlazování následků hornické činnosti v severozápadních Čechách a v Moravskoslezském kraji už stálo stát 1,8 miliardy korun. Zatím bylo předloženo 208 projektů s celkovými náklady 10,5 miliardy korun. Na revitalizaci krajiny narušené těžební činností bývalých státních hnědouhelných a černouhelných podniků vláda schválila 36,1 miliardy korun, řekl v Příbrami náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Bis.

"Hlavním efektem je nejen odstraňování ekologických škod, ale také pozitivní vliv na úroveň zaměstnanosti. Jsme si vědomi, že černé a především hnědé uhlí jako primární energetický zdroj má a bude mít i v budoucnosti v ČR nezastupitelnou roli," dodal.

V Příbrami dnes začalo 44. mezinárodní sympozium Hornická Příbram ve vědě a technice. Jeho cílem je shrnout poznatky z oblasti hornictví. Předchozí ročníky se zaměřovaly zejména na sanaci po těžbě. Letos se poprvé bude hovořit také o podzemním stavitelství a těžbě nafty a zemního plynu, řekl Jiří Vandas z pořádajícího státního podniku Diamo.

Setkání potrvá do čtvrtka a účastní se ho asi 210 lidí, mimo jiné z Velké Británie, Belgie nebo Japonska. Jednat budou například o současném stavu právní úpravy hornických činností, o ukládání odpadů do podzemí nebo o stavbě dopravních tunelů.

V rámci doprovodného programu se ve středu uskuteční tradiční Skok přes kůži, jímž se přijímají noví členové hornického cechu. Účastníci sympozia se také podívají do příbramského dolu Anna nebo do památníku protikomunistického odboje Vojna v Lešeticích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK