Co dělat, když chci jako začínající živnostník získat úlevy na daních?

24.10.2005 | , Finance.cz
FIRMY


Chtěli byste začít podnikat například v oblasti úklidových služeb, jste na mateřské dovolené a přemýšlíte, zda byste jako začínající živnostník nemohli požádat o nějaké úlevy na daních? Poradíme vám, jak na to.

Jste v současné době na mateřské, máte v plánu začít podnikat na základě živnostenského oprávnění a rádi byste si dopředu zjistili, zda máte jako začínající živnostník nárok na různé úlevy nebo zda byste na mateřské dovolené při podnikání platili sociální a zdravotní pojištění? Ve spolupráci s naším daňovým poradcem jsme pro vás připravili postup, kam se obrátit pro získání všech potřebných informací.

 
Úlevy pro začínající živnostníky
Tuto problematiku řeší §7c, odst. 3 a 4 Zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů (ZDP). Všichni začínající živnostníci si podle tohoto zákona mohou uplatnit nárok na různé daňové slevy. Více informací naleznete například v ZDP na serveru www.finance.cz v příloze Zákony.

Sociální a zdravotní pojištění
Pokud jste na mateřské dovolené, slevy při placení sociálního a zdravotního pojištění rozhodně získáte. Bližší informace naleznete například na Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ).

 

Zdroj: Zákon č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů, Poradenské centrum

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY