Nechcete platit povinné ručení když nejezdíte?

03.11.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Přestali jste používat vaše vozidlo a tak se vám zdá placení povinného ručení zbytečné? Odevzdejte značky do depozita a platit už nemusíte. Pokud budete chtít znovu jezdit...

Téma týdne: Povinné ručení v roce 2006

Každé vozidlo, které se nachází na pozemní komunikaci, musí být (podle §1 odst. 2 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla) pojištěno u některého z členů České kanceláře pojistitelů (ČKP). Mezi pozemní komunikace patří například dálnice, silnice, místní komunikace a účelová komunikace s výjimkou té, která není veřejně přístupná. Pokud tedy vlastníte automobil, který v současné době nepoužíváte a nechcete platit povinné ručení, odevzdejte značky do depozita a platit už nemusíte. Až se později rozhodnete znovu jezdit, značky si z depozita jednoduše vyzvednete.

Odevzdání značek do depozita
Jednou z možností zrušení povinnosti platit povinné ručení je odstavit vozidlo na veřejnosti nepřístupný pozemek a učinit tzv. depozitum čili odevzdat registrační značky vozidla (RZ či SPZ) a malý a velký technický průkaz (OTP) u orgánu evidence vozidel (Odbor dopravy).

Vyzvednutí značek z depozita
Pokud se později rozhodnete vozidlo znovu používat, podáte si na úřadu evidence vozidel žádost o ukončení režimu dočasného vyřazení vašeho automobilu a k žádosti přiložíte doklady o splnění podmínek pro provoz vozidla na pozemních komunikacích. Následně od úřadu obce obdržíte osvědčení o registraci vozidla (OTP) a tabulku s přidělenou registrační značkou (RZ či SPZ).

Poplatky
Úřad evidence vozidel za vyřízení žádosti o dočasné či trvalé vyřazení vozidla z registru požaduje poplatek formou kolkové známky v hodnotě 100 korun. Při pozdějším vyzvednutí RZ (či SPZ) a OTP z depozita již žádný poplatek vyžadován není.

Kontakt na depozit registračních značek
Magistrát hlavního města Prahy (Odbor dopravně správních agend)
Praha 10 - Bohdalec, Nad Vršovskou horou  88
tel: 272 762 608
web: www.praha-mesto.cz

Magistrát města Brna (Odbor dopravy)
Kounicova 67, 601 67 Brno
e-mail: od@brno.cz
tel: 542 171 111
web: www.brno.cz

 

Pokud ještě nemáte uzavřeno povinné ručení na rok 2006 a nemáte čas běhat po pojišťovnách,
využijte naší nabídky a sjednejte si povinné ručení on-line v našem
Prodejním centru.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky