Někdo vám poškodil automobil a ujel?

04.11.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Přišli jste na parkovišti ke svému automobilu a s hrůzou jste zjistili, že vám do něj někdo jiným vozidlem naboural a nezanechal na sebe kontakt? Poradíme vám, jak byste měli postupovat.

Téma týdne: Povinné ručení v roce 2006

Často se stává, že řidič ráno přijde ke svému zaparkovanému automobilu a zjistí, že mu ho neznámý viník jiným vozidlem poškodil nebo že ho někdo při jízdě na ulici nabourá a z místa nehody ujede. Dá se předpokládat, že zavolaná Policie při svém pátrání nebude úspěšná. I přesto vám však doporučujeme Policii zavolat. Pokud byste uplatňovali škodu z vašeho havarijního pojištění bez přivolání Policie, vystavili byste se riziku snížení pojistného plnění od pojišťovny. V případě, že havarijní pojištění sjednáno nemáte a škoda na zdraví (bez škody na majetku) se hradí z tzv. garančního fondu (ČKP), je přivolání Policie dokonce podmínkou.

Pokud budete účastníkem nehody, viník bude tentokrát znám, avšak nebude mít sjednané povinné ručení, škoda se bude hradit prostřednictvím tzv. garančního fondu. V tomto případě však bude hrazena jak škoda na zdraví, tak i škoda na majetku, přesáhne-li 5 000 Kč.

V případě, že vám nehodu na vašem automobilu způsobí cizozemské vozidlo a viník má povinné ručení u zahraniční pojišťovny sjednáno, jsou hrazeny veškeré škody.

Fintrik: Při nehodě s cizozemským vozidlem si vaši zelenou kartu nechává Policie. Doporučujeme vám tedy si před cestou do ciziny pořídit kopii zelené karty a tu pak předložit.

Někdy se může stát, že jste zároveň viník a poškozený čili se na dopravní nehodě podílíte spoluvinou. Míru viny jednotlivých účastníků dopravní nehody vždy určuje Policie. Každý účastník se poté obrátí na svoji pojišťovnu a bude mu vyplacena jen část pojistného plnění odpovídající procentuální míře neviny.

Doporučený postup:

  • Vždy přivolejte na místo nehody policii (Protokol však podepište pouze tehdy, souhlasíte-li s jeho zněním. Pokud nesouhlasíte, uveďte své vlastní vyjádření o nehodě.)
  • Zjistěte a zapište si důležité informace o viníkovi nehody, majiteli automobilu, samotném vozidle a svědcích (jméno a příjmení či obchodní název, datum narození nebo IČ, adresa nebo sídlo firmy, číslo Dokladu o pojištění, název pojišťovny a její sídlo, kontaktní telefon, druh vozidla, jeho tovární značka a typ, SPZ, VIN - sedmnáctimístné číslo karoserie, atd.)
  • U nehod do 20 000 korun sepište s druhým účastníkem nehody dohodu o zavinění (není-li šetřeno policií).
  • Pokud jste viníkem nehody, neprodleně informujte pojišťovnu (ústní nebo telefonická oznámení následně potvrďte písemně).
  • Pokud jste poškozený, obraťte se přímo na pojistitele viníka.
  • S opravou vozidla můžete započít až po prohlídce vozidla pojistitelem. 

Fintrik: Zavolali jste Policii a oni odmítli přijet s odůvodněním, že jsou momentálně vytíženi, nebo podle nich nebyly splněny zákonné podmínky pro jejich výjezd?. V tom případě si zaznamenejte čas volání, den a konkrétní osobu, se kterou jste hovořili. Tyto údaje následně předejte pojišťovně, která pak bude postupovat tak, jako by nehodu Policie šetřila.

 
NEHODA V ZAHRANIČÍ

Při cestě do zahraničí vždy existuje riziko, že může dojít k dopravní nehodě. Většinou pak lidé křičí a svalují vinu jeden na druhého. Pro tyto nepříjemné případy jsme pro vás připravili postup, jak tuto situaci v klidu vyřešit.

Postup pro viníka nehody:

  • Zavolejte na asistenční společnost pojišťovny, u které máte uzavřeno povinné ručení, tam se dozvíte jak postupovat dál.
  • Zjistěte si základní údaje o poškozeném: jméno a příjmení či obchodní název, datum narození nebo IČ, adresa nebo sídlo firmy, číslo Dokladu o pojištění, název pojišťovny a její sídlo, kontaktní telefon, druh vozidla, jeho tovární značka a typ, SPZ, VIN - sedmnáctimístné číslo karoserie, atd.
  • Zajistěte veškeré důkazy o škodě na vozidle (fotoaparátem, kamerou).
  • Než necháte vozidlo opravit, nechte škodu posoudit znalcem. V zahraničí na pobočce pojišťovny nebo na asistenční službě vám řeknou, kde je nejbližší likvidátor.
  • Nahlaste nehodu bez zbytečného odkladu své pojišťovně, dozvíte se, co je nutné doložit pro uplatnění náhrady.

Postup pro poškozeného:

  • Dohlídněte na to, zda je zavolána policie.
  • Zjistěte si údaje o viníkovi nehody: jméno a příjmení či obchodní název, datum narození nebo IČ, adresa nebo sídlo firmy, číslo Dokladu o pojištění, název pojišťovny a její sídlo, kontaktní telefon, druh vozidla, jeho tovární značka a typ, SPZ, VIN - sedmnáctimístné číslo karoserie, atd.
  • Nahlaste nehodu pojišťovně. Nejlepší řešení je spojit se přímo v zahraničí s pojišťovnou toho, kdo škodu způsobil. Ta by si měla škodu nafotit a odhadnout ji. V lepším případě pojišťovna poškozenému vyplatí plnění přímo v zahraničí. V druhém případě občan ČR dojede domů a pojišťovna mu plnění pošle na jeho účet, příp. adresu.
  • Ověřte si, zda nehodu nahlásil pojišťovně viník
  • Když si vozidlo přivezete do ČR ze zahraničí musíte prokázat, že byla způsobena škoda (a to fotodokumentací, přes  autoservis - sepsání a popis škod od automechanika, faktury za opravy, odhad soudním znalcem).
  • Poté se musíte obrátit na pojišťovnu toho, kdo škodu způsobil, a to buď sám nebo přes advokáta (zavolat na advokátní komoru), příp. přes pojišťovnu právní ochrany DAS nebo pojišťovnu, kde máte sjednáno povinné ručení.
  • Pokud máte uzavřeno havarijní pojištění, tak pojistnou událost vždy hlaste "své" pojišťovně, u které jste si toto pojištění sjednal. V případě nároku pojišťovna vyplatí pojistné plnění a určitý nárok pak vymáhá na pojišťovně toho kdo škodu způsobil.

Fintrik: Ještě před odjezdem do zahraničí vám doporučujeme zjistit si telefonní číslo na asistenční společnost, se kterou pojišťovna, kde máte uzavřeno pojištění (povinné ručení, havarijní pojištění) spolupracuje. Při sjednávání pojištění jste určitě obdrželi kartičku s telefonním kontaktem, od zástupce pojišťovny. Raději si ho ověřte na zelené lince pojišťovny. V případě jakýchkoliv nesnází se pak na asistenční službu obraťte a požádejte o radu.

 

Pokud ještě nemáte uzavřeno povinné ručení na rok 2006 a nemáte čas běhat po pojišťovnách,
využijte naší nabídky a sjednejte si povinné ručení on-line v našem
Prodejním centru.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky