Vzniká univerzální registr neplatičů

04.11.2005 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Včera bylo podepsáno memorandum mezi bankovními a ostatními finančními subjekty o vzájemné výměně dat. Vznikne tak největší společná databáze monitorující úvěrové vztahy u nás.

Podpisem memoranda byla odstartována finální fáze přípravy faktického sdílení dat mezi Bankovním a Nebankovním registrem klientských informací. Jde o standardní úvěrové registry evropských parametrů, které obsahují nejen negativní, ale také pozitivní informace o platební morálce a bonitě klientů bank a leasingových či splátkových společností.

Omezení rizika insolvence
Cílem vzájemného sdílení dat, které bude zahájeno začátkem příštího roku, je lépe odhadnout rizikovost úvěrových žádostí a odhalit neseriózní zákazníky, což by mělo omezit rizika plynoucí z neznalosti nebo z podvodného jednání některých žadatelů o půjčku.

„Tímto krokem se posouváme k naplnění našeho dlouhodobého cíle, kterým je  vybudování univerzálního registru v České republice. Od začátku příštího roku začne naplno fungovat nástroj pro komplexní posouzení rizika žadatele a přebíhání neseriózních klientů mezi poskytovateli finančních služeb v různých sektorech trhu bude značně ztíženo,“ řekl Petr Kučera, předseda představenstva a výkonný ředitel CCB – Czech Credit Bureau, která pro oba registry zajišťuje služby související s jejich provozem.

Výhody pro vzorné platiče
Členskými společnostmi bankovního a nebankovního registru, mezi kterými nechybí nejvýznamnější bankovní a leasingové společnosti, je již nyní pokryto celkem 95 % bankovního, 90 % leasingového a 50 % splátkového trhu. Podle odhadů přesáhne počet záznamů v bankovním registru na konci letošního roku 8 miliónů, nebankovní registr by měl obsahovat přibližně 0,5 milionu záznamů. Nová databáze se nebude soustřeďovat pouze na negativní informace o žadatelích a na jejich historické dluhy. Pozitivní historie splácení umožní bezproblémovým klientům dosáhnout na kvalitnější a rychlejší služby a připravit lepší podmínky při získávání dalších úvěrových či leasingových produktů.


Pouze se souhlasem žadatele
Při výměně dat mezi oběma registry bude nahlédnutí do úvěrové zprávy každého jednotlivého klienta podmíněno jeho informovaným a svobodným souhlasem. Data mohou být využita jen k přesně stanovenému účelu posouzení bonity a platební morálky konkrétního klienta a jsou zabezpečena proti zneužití či marketingovému využívání členy registru.

Zdroj: Tisková zpráva Credit Bureau

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ