Exkluzivitu v prodeji polské elektrárny Dolna Odra získala Endesa

07.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 7. listopadu (zpravodaj ČTK) - Největší španělská elektrárenská společnost Endesa Europa získala exkluzivitu na jednání o privatizaci polské elektrárny Dolna Odra. Sdělilo to ministerstvo státního pokladu, obdoba českého Fondu národního majetku. O elektrárnu se ucházel rovněž český ČEZ, nepostoupil ale do užšího kola výběrového řízení.

Společnost Endesa Europa získala exkluzivitu na jednání o privatizaci elektrárny Dolna Odra na dobu čtyř týdnů, uvedli zástupci ministerstva. Nabídky na koupi elektrárny původně podalo šest firem. O pátou největší elektrárnu v Polsku se kromě společností Endesa a ČEZ ucházely další španělská firma Iberdrola, polská elektrárna Polaniec patřící do belgické skupiny Electrabel, italský Enel a německá společnost PCC.

Komplex Dolna Odra se skládá z elektrárny v lokalitě Dolna Odra a dvou tepláren Pomořany a Štětín s celkovým instalovaným výkonem 1950 megawattů. Za loňský rok podnik ztrojnásobil čistý zisk na 15 milionů zlotých (asi 113 milionu korun) při tržbách 1,185 miliardy zlotých (zhruba 9 miliard korun).

ČEZ v Polsku usiluje i o jednu z největších černouhelných elektráren Kozienice s instalovanou kapacitou 2820 megawattů. Kromě něj podaly závaznou nabídku polská společnost Enea, německá firma PCC, oba španělské podniky Endesa a Iberdrola a švédský Vatenfall. Polská vláda v tendru nabídla nejméně desetiprocentní podíl v elektrárně. Zatím ministerstvo státního pokladu jedná se všemi zájemci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK