Rentabilita firem roste

30.11.2005 | , Ekonom
Komerční sdělení


Firemní sféře se daří. Po příznivé bilanci největších společností za letošní 3. čtvrtletí to potvrzuje i projekt Czech Sector Award (CSA), v němž agentura ČEKIA a ratingová společnost CRA Rating Agency porovnávají výsledky 1600 podniků z 19 výrobních oborů a odvětví služeb.

Hodnotí sice loňský rok, podle šéfa CRA Rating Agency Petra Vinše je ale letošní situace těchto podniků obdobná. A podobně tomu prý bude i v příštím roce, zatímco vývoj v roce 2007 označil za nejistý.
CSA hodnotí společnosti s vlastním kapitálem přesahujícím 20 milionů Kč, a tržbami, které převyšují dvojnásobek této hodnoty. Průměrný hodnocený podnik je však daleko větší, čímž je hodnocení průkaznější - jeho tržby dosahují miliardu a vlastní kapitál 500 milionů korun.
Firmy z projektu CSA si v roce 2004 podle Vinše proti předloňsku polepšily u deseti z 16 sledovaných ukazatelů. Zlepšila se jejich rentabilita, ziskovost i provozní výsledky. Podle CRA Rating Agency jde přitom o zdravý růst – výsledky firem neovlivnily prodeje majetku či podobné kroky, ale restrukturalizace, lepší využití aktiv a snížení nákladů.
Rentabilita vlastního kapitálu v průměru přesáhla 9 %, což je při zhruba 2,5% inflaci velmi příznivé. Zadluženost společností sice opět stoupla, zlepšila se však i jejich účetní stabilita. Dokázaly totiž zvýšit vlastní kapitál, mají i snazší přístup k čerpání dlouhodobých úvěrů.
I když je podobné srovnání obtížné, ze sledovaných odvětví a oborů si podle CSA vedou nejlépe guma a plasty, dobývání surovin, stavebnictví a energetika, keramika, optika a elektronika. Mnohé tedy těží z konjunktury provázené rozmachem stavební činnosti. Řada společností, například CS Cabot, patří dlouhodobě ke špičce, což potvrzuje jejich kvalitu.
Sledované firmy tedy podle autorů hodnocení rostou na zdravém základě. Pochopitelně přitom těží z nízkých úrokových sazeb, růstu hospodářství a poklesu daní. Bude proto zajímavé sledovat, jak si povedou příští rok, kdy se očekává – zatím pozvolný – vzestup úroků, který zdraží jejich financování. Také růst české ekonomiky, který pomáhá řadě hodnocených podniků výše, se patrně zpomalí.
Určité rozpaky vyvolává vlastnická struktura deseti nejlepších firem v každém sledovaném odvětví. Více než 40 % z nich zatím patří jedné nebo několika fyzickým osobám. Pokud budou nuceny vzhledem ke konkurenci k další expanzi, dokáží ji bez problémů zvládnout? To bývá často v řadě případů u obdobně velkých společností s podobnou vlastnickou strukturou problém.

František Mašek, týdeník Ekonom

Autor článku

František Mašek  

Články ze sekce: Komerční sdělení