Vánoční přání zahřeje u srdce

05.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Příprava na vánoční svátky se pomalu rozbíhá. Ve víru každoročních starostí bychom ovšem neměli zapomenout ani na své blízké. Nejen honosný dárek, ale i malé přáníčko vždy potěší. Na kolik vás přijde jeho zaslání?

Téma týdne: Zažijte klidné Vánoce

Začátek měsíce prosince je čas, kdy řada z nás každoročně horlivě sestavuje seznamy blízkých a známých, kterým tradičně zasílají vánoční pozdravy s přáním příjemně prožitých svátků a mnoha úspěchů do nového roku. Blížící se vánoční svátky tak pocítí nejen pošty a poštovní doručovatelé, ale také mobilní operátoři a některé internetové portály. Stále více lidí totiž upouští od klasických pohlednicí a dopisů a volí modernější formu spojení se svými blízkými. „Esemesky“, „ememesky“ či e-maily odsouvají klasická papírová přáníčka do ústraní. Výhodou takto zaslaných přání je především rychlost a nízké náklady. Zasilatel se nemusí spoléhat na rychlost místních listonošů a navíc má pestrou škálu výběru přání v podobě žertovných, romantických nebo jiných textů či obrázků.

Jenže ne všichni mají přístup na internet. Navíc ona taková klasická pohlednice má něco do sebe, jelikož vyjadřuje osobnější a vřelejší postoj pisatele. Máte-li však rozvětvenou rodinu či řadu známých, které nechcete opomenout, může vás rozeslání přijít na slušnou sumu. Na kolik tedy přijde rozeslání různou formou poslaných přání?

Pošta podražila
Chystáte-li se využít služeb pošty, cena může být velmi rozdílná. Záleží především na způsobu poslání, velikosti a hmotnosti zásilky. Pokud už jsou přání napsaná a správně vyplněny adresy, již nezbývá nic jiného než je koupit platnou známku a poslat. Na pohlednice a standardní přáníčka by vám měla stačit známka v hodnotě 7,50 Kč, což je o korunu více než v roce loňském. Pokud se rozhodnete posílat větší přání nebo přání neobvyklých rozměrů a tvarů, informujte se na poště v jaké hodnotě je třeba nalepit známku. Nalepíte-li známku nižší hodnoty, než která odpovídá vaší zásilce, může se stát, že příjemce bude muset doplatit rozdíl. A z takového překvapení by vaši blízcí zřejmě radost neměli.

Kolik za balík?
Ne všichni však můžeme strávit zimní svátky se svými nejbližšími, a tak někdy nezbývá jiná možnost než poslat dárek poštou ve formě balíku. V tomto případě je rozhodující hmotnost zásilky. Za balík do 2 kg zaplatíte o 4 Kč více než loni, tj. 30 Kč. Balík s hmotností do 5 kg přijde na 35 Kč a patnáctikilová zásilka vás přijde na 55 Kč.

Ať už posíláte dárek nebo jenom pohled nezapomeňte, že tak v těchto dnech činní i mnoho dalších. Proto aby váš pozdrav dorazil včas, nenechávejte jeho zaslání na poslední chvíli. Pošta bývá každý rok zahlcena před vánocemi množstvím dopisů. Posílají se nejen pohlednice a přání nejbližším, ale pozadu nezůstávají ani firmy rozesílající "péefka" svým obchodním partnerům. A to už je pořádná porce dopisů.

SMS či MMS?
Cena bývá značně rozdílná i v případě využití rychlejšího způsobu doručení. Použijete-li internet, náklady na zasílání ať už internetové pohlednice nebo e-mailu jsou téměř nulové (nepočítáme-li nutnost připojení k internetu). Dáváte-li přednost doručení formou SMS či MMS, cena se liší v závislosti na operátorovi či zvoleném tarifu. Rozdílnou cenu zaplatíte, máte-li sjednaný paušál než užíváte-li kartu. Zasílání MMS (Multimedia Messaging Service) získává v poslední době stále větší popularitu. Služba MMS umožňuje posílat a přijímat fotografie, animace, melodie či jakékoli zvukové záznamy. Zatímco za příjem multimediální zprávy nezaplatíte nic, cena zaslání je na srovnatelné úrovni s výši poplatků za poštovní služby a přijde vás zhruba na desetikorunu.

Napište si Ježíškovi!
Stejně jako každý rok, i tentokrát Česká pošta připravila tzv. Vánoční poštu. Od 5. do 23. prosince 2005 bude pošta na Božím Daru v Krušných horách používat příležitostné poštovní razítko s vánočním motivem. Tentokrát otisk razítka zobrazuje hořící svíčku v ořechové skořápce obklopenou hvězdičkami.

(www.bozi-dar.cz)

 

Zájemci, kteří chtějí, aby jejich vánoční přání adresovaná přátelům, příbuzným a dětem byla orazítkována zmíněným razítkem, nechť přání vloží do obálky a zašlou na adresu: Vánoční pošta, 362 62 Boží Dar. Tuto službu, která má již dvanáctiletou tradici, využívá každoročně desetitisíce lidí. V loňském roce orazítkovali na tamní poště 318 kg vánočních přání.

Pozor! Vánoční přání s vypsanými adresami, na které mají být doručena, musejí být řádně ofrankována, totéž platí o obálce s adresou Božího Daru, do níž se přání vloží. Na poště v Božím Daru budou vánoční přání opatřena příležitostným poštovním razítkem a doručena adresátům.


Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky