Dohoda na provedení práce se týká jednoho úkolu

07.12.2005 | , Finance.cz
DANĚ


Chcete pracovat na brigádu a zaměstnavatel vám nabízí Dohodu o provedení práce. Zajímá vás, kdy je vhodné tuto smlouvu podepsat a kdy raději volit jiný způsob legalizace zaměstnání?

Poradenské centrum na www.finance.cz je určeno pro všechny lidi, kteří potřebují poradit v některé oblasti osobních či firemních financí. Mzdová poradna odpovídá měsíčně na stovku dotazů od naších čtenářů. Tentokrát se jeden z nich zajímal o možnost zaměstnání důchodce přes Dohodu o provedení práce.

Otázka:

Přeji dobrý den, a předem děkuji za odpověď na svůj dotaz. Je nabídnuta důchodci ,,Dohoda o provedení práce" (jedná se o účetnictví) a ve smlouvě je uveden rozsah práce 99 hod. na kalendářní rok s tím, že odměna je splatná zálohově ve výši 10 000,- Kč měsíčně po ukončení dílčí etapy práce. Tedy 120 000,- Kč za rok. Jedná se mi o to zda se nejedná o skrytý pracovní poměr s tím, že zaměstnavatel chce ušetřit za ZP a SP. Je tento postup od zaměstnavatele legální? Děkuji Kyndl

Odpověď:

Dobrý den, mezi dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr patří dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. Dohoda o provedení práce se používá na práci vymezenou v této dohodě a to na jeden přesně daný pracovní úkol. Práce v rámci tohoto úkolu se může opakovat. Jedná-li se tedy o pracovní úkol jednorázové zpracování účetnictví za daný rok, lze dohodu využít. Jedná-li se však jen o vedení účetnictví – nejedná se o jednorázový pracovní úkol a dohodu o provedení práce použít nelze. Na vedení účetnictví musí být uzavřena dohoda o pracovní činnosti nebo pracovní poměr.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ