Finanční skupina BNP Paribas míří na východ

13.12.2005 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Francouzská finanční skupina BNP Paribas hodlá expandovat na trhy bývalého Východního bloku. Po akvizicích v Rumunsku to dokazuje její snaha o získání páté největší ukrajinské banky Ukrssibbank.

Zástupci skupiny BNP Paribas minulý týden deklarovali, že jednání se zástupci vedení ukrajinské banky Ukrssibbank, týkající se možnosti zakoupení kontrolního balíku jejích akcií, se chýlí ke konci. Pokud BNP Paribas dostane příležitost ke koupi Ukrssibbank, nečekaně tak porazí pětici dalších evropských bank, jež se též o tuto ukrajinskou úvěrovou instituci ucházejí. Povede-li se BNR Paribas tento obchod ve výši 350 – 400 milionů dolarů, získá tak vstupní bránu na trhy retailbankingu bývalého Sovětského Svazu: trhy, které podle odborníků v příštích letech čeká  vysoký růst. Francouzští bankéři se o akvizici Ukrssibbank pokouší již téměř dva roky. Ernest Galiyev, prezident Ukrssibbank a jeden ze spoluvlastníků, uvedl ve Financial Times, že transakce bude provedena, jakmile bude získán formální souhlas vlády. Galiyev dále uvedl, že současný management zůstane na svých postech a on spolu se svým partnerem, si podrží balík 49% akcií, zatímco BNP Paribas obdrží majoritních 51%. Jedná se o podobný postup, jako v případě první akvizice soukromé banky v postkomunistické Evropě, který volil rumunský obchodník Ion Tiriac, když prodával svou banku Tiriac Bank německé HVB.

Po rakouské skupině Raiffeisen International, která zaplatila 3,2 miliardy dolarů za balík 93% Aval Bank, druhé největší ukrajinské banky, by BNP mohla být další zahraniční bankou, která ovládne část sektoru ukrajinského retailového bankovnictví.

Ukrssibbank, s aktivy přesahujícími 1,4 miliardy dolarů, disponuje sítí 750 poboček a drží si zhruba 4 čtyřprocentní podíl ukrajinského trhu. Ambiciozním cílem jejího vedení je však do roku 2007 dosáhnout deseti procent. Podle deníku Morningstar odhadují ukrajinští odborníci její předpokládanou tržní hodnotu na 1,2 miliardy dolarů. Po získání majoritního balíku Ukrssibbank, bude tak BNP mít přístup na neustále rostoucí trh a zároveň doplní své globální aktivity o nový region. BNP je dnes činná v USA, na Středním Východě a severní Africe, uvedl Pol-Louis Martin, analytik Natexis Bleichroeder.*)

Přestože Ukrajina je stále řazena mezi státy s jistým rizikem, banka zůstává věrná strategii např. španělských bank v Latinské Americe, které přes počáteční politický risk přítomný v latinoamerických zemích uspěly a staly se významnými hráči jihoamerických ekonomik.

Motivací ke snaze BNP Paribas snad mohou být úspěchy východoevropské investiční strategie Erste Bank, která koncem října oznámila, že její čistý zisk za uplynulých deset měsíců stoupl o 55% oproti stejné periodě v uplynulém roce. O vstup na východní trhy se snaží opravdu intenzivně a brand BNP Paribas tu proto není neznámý. Kromě divize consumer finance, kterou si drží v Polsku, se také bez úspěchu pokoušela o získání kontrolního balíku v Banca Comerciala Romana (BCR), největší rumunské banky. V souboji mezi šesti institucemi však byla vyřazena a ve finále zůstala rakouská Erste a Portugalská BCP, nyní očekávající konečné rozhodnutí.

Podle zákulisních  informací Francouzi za koupi BCR nabídli 1,8 miliardy EUR, což je pouhá polovina očekávané konečné sumy: cena za balík 61,9% akcií rumunské největší banky BCR, je odhadována na 3,4 miliardy EUR. Vzhledem k tomu, že zisk BCR byl v minulém roce pouhých 201 milionů dolarů, tato cifra rozhodně není považována za nízkou.  Podle Thomson Financial se dokonce jedná o regionální rekord: Ukrajinská Aval Bank stála Raiffeisen International 3,2 miliardy EUR.

Že zájem o bankovní instituce Východní Evropy neustále roste a tomu odpovídají i rostoucí ceny, potvrzují odborníci. “Některé ceny se zdají být až nepřiměřeně vysoké,” řekl Grigory Dudarev, z petrohradské investiční banky Solid Invest.**)

Poslední dva zájemci o BCR, rakouská Erste Bank a Banco Comercial Portugues, však přesto doufají, že rumunská ekonomika poroste takovým tempem, aby se tato investice vyplatila. BCR však má na rumunském trhu nejvyšší podíl půjček a vkladů, což ji pasuje na ideálního hráče poskytujího produkty s vysokými maržemi, jako hypotéky a platební karty.

I přes dílčí neúspěchy jsou však Francouzi vytrvalí. V Rumunsku jsou přítomni díky pobočce BNP – Dresdner Bank Romania, založené v roce 1998. Po dvou letech se však rozhodli prodat pobočku řecké Egnatia Bank. BNP Paribas se též počítala mezi první kandidáty na koupi Banky Tiriac, kde neuspěla v souboji s HVB. Na jaře tohoto roky koupila skupina BNP Paribas úvěrovou instituci Credisson prostřednictvím své dcery firmy Cetelem, za 47 milionů EUR od švédského investičního fondu Oresa Ventures a obchodníka Florina Andronesca. Mezi zájemci o tuto společnost přitom byly i jiné velké banky jako například Societe Generale, Erste Bank, Banca Intesa či maďarská OTP.

BNP byla založena roku 1966 fúzí francouzské Banque Nationale du Commerce et de l'Industrie (BNCI) a spořitelnou Conservatoire Nationale d'Escompte de Paris (CNEP).  Po spojení se společností Paribas v roce 1999 vznikl evropský bankovní gigant, BNP Paribas, patřící mezi největší evropské banky. V BNP Paribas, která je přítomná v 87 zemích světa,  pracuje 87 000 zaměstnanců. Ve Francii má síť 2200 poboček.

*) Ziarul Financiar, 6.12.05
**) The Economist, 3.11.05

Autor pracuje pro rumunskou banku BRD  a je členem Klubu Českých Investorů v Rumunsku.

Autor článku

Tomáš Hes  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ