Letadlem z Brna do Prahy od dnešního dne realitou

12.12.2005 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dnešek byl pro mnoho obyvatel nejen Brna, ale celého jihu Moravy slavnostním dnem. Na letišti v Tuřanech přistálo po delší době letadlo na pravidelné lince Praha - Brno.

Letecké spojení mezi hlavním městem a moravskou metropolí bylo obnoveno po téměř třech letech. Pravidelnou linku bude provozovat národní přepravce ČSA 2x denně na strojích ATR 42 a to v časech tak, aby mohli cestující využít nejlepší další navazující spoje z pražského letiště. ČSA předpokládají, že nejvíce budou novou linku využívat právě tranzitní cestující.

Linka do Brna je připravena na míru především firmám, jejichž zaměstnanci s námi cestují po celém světě. Současně však může být vzhledem k častým zácpám a nehodám na dálnici D1 bezpečnou formou cestování i pro řadu lokálních cestujících,“ uvedl prezident ČSA Jaroslav Tvrdík. Jeho slova potvrdil a ještě přiostřil také ministr dopravy a místopředseda vlády Milan Šimonovský, který při slavnostním aktu na brněnském letišti řekl "Po dálnici nikomu nedoporučuji jezdit, je to o život." Slova pravdy leč z úst osoby odpovědné za D1 mají poněkud hořkou příchuť.

Linka do Brna se připojí k dalším krátkým linkám, které ČSA provozují například do Ostravy nebo na Slovensko (Bratislava, Sliač, Žilina, Košice) a které mají výrazný síťový efekt. "Jejich přínos není možné kalkulovat čistě z prodaných letenek na této trati. Přímé výnosy z těchto linek jsou převyšovány příjmy z navazujících linek více než dvojnásobně," Píše se v tiskové zprávě ČSA. Aerolinky tak v podstatě přiznávají, že linka bude prodělečná. Ceny letenek, které se již prodávají na internetu nebo u smluvních prodejců, začínají na 990 Kč za jeden směr. To je cena, které jen stěží může pokrýt náklady na provoz linky při plně obsazeném stroji, natož při vytíženosti nižší než 50%.

Více informací o cenách, časech odletů z Prahy nebo z Brna se dozvíte na stránkách ČSA (www.csa.cz)

ATR1.jpg

Obr.1: Stroj ATR 42 těsně po přistání na letišti v Brně - Tuřanech, 12.12.2005 ve 13:38

ATR2.jpg

Obr.2: Stroj ATR 42 roluje po přistání na letišti v Brně - Tuřanech, 12.12.2005 ve 13:39

 

 

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU