Soud označil proces proti firmě Merck za zmatečný

12.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HOUSTON 12. prosince (ČTK) - Americký soud označil první federální proces proti farmaceutické společnosti Merck za zmatečný. Devítičlenná porota se nedokázala shodnout na tom, zda přípravek Vioxx firmy Merck sehrál nějakou roli ve smrti jednoho z pacientů. Soudce Eldon Fallon prohlásil, že se v příštích dnech sejde s právníky, aby stanovil nový termín procesu.

Porota se od čtvrtka zabývala stížností vdovy po Richardovi Irvinovi. Ten v roce 2001 ve svých 53 letech zemřel a pozůstalí se snaží prokázat, že za jeho předčasným úmrtím stojí vedlejší účinky přípravku Vioxx. Příčinou Irvinovy smrti byl infarkt myokardu.

Společnost Merck čelí více než 7000 žalobám, které ale zatím řešily jen soudy v rámci jednotlivých států americké unie. Vioxx se používá k tlumení bolesti, kvůli které ho užíval také Irvin. V listopadu se například konal soud v americkém Atlantic City, ten ale žalobu na firmu zamítl.

Vážnou porážku Merck utrpěl v srpnu, kdy ho soud uznal vinným za smrt pacienta z Texasu. V odvolacím líčení ale soud v New Jersey firmu zprostil obžaloby. V žalobách se pozůstalí snaží prokázat, že Merck věděl o vedlejších účincích Vioxxu, ale lékaře o nich dostatečně neinformoval.

Proti Mercku hovoří především závěry interní studie, která zjistila, že po 18 měsících užívání léku Vioxx se zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Žalobci ale mají jiné studie, podle nichž se toto riziko zvyšuje po mnohem kratší době.

Právníci Mercku se budou muset vypořádat ještě s dalším zásadním obviněním. Prestižní vědecký časopis New England Journal of Medicine totiž před pár dny poprvé zveřejnil, že když Merck v roce 2000 časopisu předkládal výsledky klinických zkoušek, nic o riziku vedlejších účinků na srdeční činnost neuvedl. Merck tvrdí, že o tomto riziku informoval regulační orgány v roce 2000 a o rok později i veřejnost.

Vioxx patřil ke komerčně nejúspěšnějším přípravkům firmy do té doby, než ho Merck na nátlak kritiky v září 2004 sám stáhnul z trhu. Analytici odhadují, že Merck bude muset na obranu před žalobami vynaložit několik miliard dolarů. Roční tržby Mercku přesahují 20 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK