Sociální stipendia nejspíš v dalším roce

22.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Studenti z rodin, jejichž příjem nedosahuje 1,1násobek životního minima se pravděpodobně dočkají sociálních stipendií už v příštím roce. Stanovuje to novela vysokoškolského zákona.

Téma týdneKomu stát od nového roku přidá?

Velký problém, nejen v minulosti, ale i v dnešní době, řeší chudší rodiny, které mají talentované děti. Naštěstí už jsou pryč doby, kdy z každé rodiny maximálně jedno dítě mělo možnost „jít na studia“. Nyní není žádnou výjimkou, že všechny děti studují vysoké školy. Pro rodiče to však znamená zvýšený nárok na rodinný rozpočet. Přestože si mnozí studenti přivydělávají formou brigád, na uhrazení všech nákladů to většinou nestačí.

Sociálně slabší rodiny, splňující podmínku celkového příjmu nedosahujícího 1,1násobek životního minima, prozatím dostávaly přídavek na dítě (15 – 26 let) ve výši necelých 800 korun. A právě tyto rodiny by si od příštího roku mohly významně polepšit.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vypracovalo novelu vysokoškolského zákona ve kterém se objevil návrh na zavedení celostátních stipendií pro sociálně slabé studenty vysokých škol. Novela byla poprvé schválena Poslaneckou sněmovnou na konci října letošního roku. Senát ji pak vrátil s dílčími pozměňovacími návrhy, které se ale stipendií netýkají. Sněmovna včera změny navržené horní komorou podpořila.

Původně měla novela nabýt účinnosti 1. ledna 2006, což vzhledem k delšímu schvalovacímu procesu není možné. Z tohoto důvodu právě došlo k úpravě novely. V nové verzi nemá účinnost stanoveno konkrétní datum a odvine se mimo jiné také od toho, jak rychle se k předloze vysloví prezident a kdy vyjde ve Sbírce zákonů.

Jak už bylo uvedené sociální stipendia mají po dobu deseti měsíců v roce pobírat studenti z rodin, jejichž příjem nedosahuje 1,1násobek životního minima. Výši sociálního stipendia by svým nařízením měla určovat vláda. Současný návrh, příspěvek ve výši pravděpodobně 1 600 korun měsíčně, by mělo od začátku příštího roku dostávat zhruba 13 000 studentů. Ze státního rozpočtu by si to vyžádalo zhruba 200 milionů korun za akademický rok.

Novela zákona také počítá se zrovnoprávněním studentů soukromých vysokých škol. Kromě sociálních stipendií by mohli žádat i o příspěvek na ubytování. O příspěvku na ubytování jsme psali podrobně už začátkem akademického roku. Podrobnosti najdete zde.

Studenti by o příspěvek žádali prostřednictvím svých škol. Stipendium by se nelišilo podle typu studia, určovala by ho jen sociální situace rodiny.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky