Aktuálně.cz: Soud zrušil pokutu 12 milionů korun pro T-Mobile

31.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. prosince (ČTK) - Krajský soud v Brně zrušil pokutu 12 milionů korun pro mobilního operátora T-Mobile, kterou mu před dvěma lety vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. T-Mobile dostal pokutu za zakázanou dohodu o vzájemném propojení s operátorem Oskar Vodafone, který tehdy působil pod názvem Český Mobil. Uvedl to server Aktuálně.cz.

Soud označil rozhodnutí antimonopolního úřadu o pokutě za nicotné a tedy neplatné. Antimonopolní úřad neměl podle soudu pravomoc pokutu udělit, protože smlouvy o propojení má podle něj posuzovat pouze Český telekomunikační úřad.

U soudu uspěl ve stejné věci začátkem listopadu i Oskar Vodafone. Jemu soud zrušil pokutu deset milionů korun. V létě se žalobou uspěl i Eurotel, kterému hrozila pokuta 22 milionů korun.

ÚOHS udělil operátorům celkovou pokutu 44 milionů korun. Tehdejší předseda úřadu Josef Bednář uvedl, že smlouvy o propojení sítí pouze navzájem mezi sebou a ne s pomocí třetího operátora jsou nepovolené a narušily soutěž. Operátoři si podle něj platili za spojení ve svých sítích uměle vysokou částku. Přitom mohli například propojit hovor přes Český Telecom či jiného alternativního operátora, což by bylo levnější.

U soudu tak uspěli všichni tři operátoři. Spor však bude pokračovat u Nejvyššího správního soudu, kam se ÚOHS odvolal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK