Přepravu londýnským metrem začala narušovat stávka

31.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 31. prosince (ČTK) - Nejrušnější noc roku poznamenají v Londýně velké dopravní komplikace, které by mohly vážně narušit plánované oslovy Nového roku. Odboráři londýnského metra se rozhodli zahájit v poledne místního času (13:00 SEČ) ohlášenou stávku na protest proti zavedení nových rozpisů služeb.

Stávka má trvat 24 hodin a měla by zastavit většinu podzemní dráhy britské metropole. Odborový svaz RMT, který tvoří dvě třetiny z 6000 zaměstnanců podzemní dráhy, dnes sdělil, že jeho členové nenastoupí v poledne či odpoledne do služby. Očekává se tak, že přeprava v metru postupně utichne a večer by se měla úplně zastavit.

To naruší například účast na večerní slavnosti pod širým nebem na Trafalgarském náměstí i novoroční představení na náměstí u parlamentu. Cestující také nebudou moci využít přislíbené nabídky bezplatných nočních služeb metra od 23:45 místního času.

Odbory žádají zrušit nebo pozastavit nové rozpisy směn, které podle nich snižují bezpečnost provozu. Další stávku na podporu těchto požadavků plánují na 8.-9. ledna.

Vedení metra doufá, že neodboroví zaměstnanci se do práce dostaví a pomohou udržet na všech linkách alespoň omezený servis. Londýňanům však poradilo, aby si raději naplánovali alternativní způsoby přepravy.

Za minulých stávek v metru manažeři zařídili provoz částí sítě, přepravní služby však byly velmi omezené. Londýnské metro denně přepravuje až tři miliony cestujících.

Záchranné služby a dopravní policisté se obávají vzestupu počtu nehod a řízení pod vlivem alkoholu. Svá auta dnes totiž bude muset využit mimo plán mnohem více lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK