Euro Online: Vláda schválila novou regulaci trhu s cukrem

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. ledna (ČTK) - Vláda na svém posledním zasedání v prosinci schválila nové nařízení upravující trh s cukrem a kvóty pro cukrovary. Tímto krokem zrušila svůj předchozí předpis z roku 2004 napadený poslanci ODS u Ústavního soudu (ÚS). Napsal to server Euro Online.

Vláda tak učinila jen dva týdny před termínem jednání Ústavního soudu, které je stanoveno na čtvrtek 5. ledna. Kabinet podle Euro Online novým nařízením zkomplikoval, a zřejmě i znemožnil, rozhodování brněnské instituce. Zákonný postup ÚS bývá totiž takový, že pokud napadeného nařízení už není platné, považuje spor za bezpředmětný a zastaví řízení, uvedl server.

Podstatou sporu, jenž má ÚS řešit, je rozdělení kvót na výrobu cukru, které považují za nespravedlivé pěstitelé řepy a některé cukrovarnické společnosti. Ústavní soud už v minulosti způsob regulace trhu s cukrem na návrh zákonodárců ODS dvakrát zrušil. Loni již uspěly u pražského městského soudu se svými stížnostmi dvě cukrovarnické společnosti, které napadly rozdělení tzv. rezervních kvót na výrobu cukru. Kvůli údajně diskriminačnímu rozdělení kvót vede společnost Eastern Sugar proti České republice arbitráž, připomnělo Euro Online.

Mluvčí Ústavního soudu Michal Spáčil serveru řekl, že soud zatím jednání neodvolal. Další postup ale nedokázal upřesnit. Proti aktivitě vlády protestují poslanci ODS a tvrdí, že stejně jako v roce 2004, kdy vláda nahradila napadené nařízení jiným, a soud proto musel řízení zastavit, opět utíká před odpovědností a pohrdá ústavními soudci. Poslanec Evropského parlamentu Jan Březina (KDU-ČSL) označil jednání ministrů za narušení rovnováhy mezi mocí výkonnou a soudní, které by v evropském soudnictví nebylo možné.

Přestože byl vládní materiál projednán ve zkráceném připomínkovém řízení, ministerstvo zemědělství tvrdí, že časová shoda s jednáním soudu je zcela náhodná, píše Euro Online. Vydání nového předpisu místo úpravy napadeného nařízení si prý vynutily zásadní změny potřebné pro soulad české legislativy s evropskou regulací. "Přijetí nové úpravy urychlilo nařízení Evropské komise z 30. září minulého roku o dočasném snížení kvót členským zemím, tzv. deklasifikace, následkem přebytku cukru na trhu EU," uvedl Jiří Felčárek z odboru komunikace MZe.

Europoslanec Jan Březina tvrdí, že ministerstvo argumentuje velmi účelově. "Pokud vláda vydržela nereagovat od září, mohla ještě měsíc počkat. Jinak má nový předpis téměř stejné důsledky jako ten zrušený," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK