Práce v Irsku láká našince

09.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Stále hodně lidí jezdí do Irska za prací. Poměrně vysoká nabídka pracovních míst, spojena s nenáročnými vstupními podmínkami z ní dělá velmi atraktivní destinaci. Co vše vás čeká po vstupu do Irska?

Téma týdne: Kam za prací do zahraničí I

Psát o přírodních krásách a zajímavých turistických destinacích Irska by bylo nošení dříví do lesa. Dneska se spíše soustředíme na důvody, proč tento stát patří mezi špičku nejvyhledávanějších pracovních lokalit mezi mladými lidmi.

Irsko se rozkládá na 70 282 km2 a bydlí zde 3,92 mil. obyvatel. Hlavním městem je Dublin a domluvíte se angličtinou nebo irštinou. Připravte se na mírné a vlhké podnebí s velmi ojedinělými mrazy v zimě, jen výjimečně teplotami nad 20°C v létě a relativně častými silnými větry. Obvykle bývá zataženo a srážky mají nejčastěji formu drobného mrholení. Sluneční záření (pokud je jasno) je silnější než ve střední Evropě. Nejvíce slunečního svitu mají v průměru dny v květnu a červnu.

V Irsku se stejně jako ve Velké Británii jezdí vlevo. Vzdálenosti a rychlost jízdy jsou uváděny v km, resp. km/h. Pokud není dopravními značkami stanoveno jinak, je nejvyšší povolená rychlost jízdy 100 km/h, v obcích 50 km/h a na dálnicích 120 km za hodinu. Vážným přestupkem je více než 80 miligramů alkoholu ve 100 mililitrech krve. Až na výjimky zde neexistují dálnice a cesta trvá citelně déle než v ČR. Úroveň silnic mimo hlavní sídelní oblasti je znatelně nižší.

Z ekonomického hlediska se Irsku celkem daří.  Makroekonomické ukazatele irské ekonomiky zveřejněné Central Statistical Office za rok 2004 potvrdily silný hospodářský růst. Reálný HDP (měřený ve stálých cenách r. 1995), podporovaný zejména domácí stavební aktivitou a růstem vývozu, vzrostl o 4,9 %. Reálný HNP, který je v Irsku považován za výstižnější ukazatel domácího hospodářského vývoje, vzrostl ve stejném srovnání dokonce o 5,5 %. Průměrná míra nezaměstnanosti se pohybovala kolem 4,5 %. Příkladem dynamiky trhu práce je růst zaměstnanosti o další 3 %, což představuje vytvoření 54400 nových pracovních míst. Míra inflace spotřebitelských cen se pohybovala kolem 2,2 %.

Češi, kteří přijedou do Irska pracovat, studovat nebo žít nemusí jako občané Evropské unie žádat o pracovní povolení a víza. Tato země se rozhodla nevyužít přechodného období. Pokud však plánujete zůstat delší dobu než jsou 3 měsíce, zažádejte si o povolení k pobytu. Vaší žádost vyřídí v Dublinu (Kancelář registrace cizinců – The Aliens Registration Office), v ostatních oblastech místní policejní stanice (The local Garda Síochána District). Při žádosti bude potřeba platný cestovní pas nebo občanský průkaz, fotografie a vyplněná žádost, kde část potvrdí zaměstnavatel (v případě pobytu za účelem zaměstnání).

Jediné, o co musí každý pracovník v Irsku požádat, je tzv. PSS (Personal Public Service Number), které slouží ke styku s daňovým úřadem. Žádost se podává na Ministerstvu sociálních věcí (Department of Social and Family Affairs) a jeho vystavení trvá kolem dvou týdnů. O číslo PSS lze požádat ještě před získáním práce a poté jej sdělit zaměstnavateli. Ten kontaktuje daňový úřad, kde je pracovníkovi vystaveno daňové osvědčení (Determination of Tax Credits Certificate), stanovující výši zdanění.

Při zdanění příjmů je třeba postupovat v souladu se Smlouvou o zamezení dvojího zdanění mezi těmito dvěma státy. Tato smlouva specifikuje, že v případě, že celková doba nepřesáhne 183 dnů za příslušný daňový rok, není třeba mzdu zdanit v Irsku. Máte právo si zvolit zdali chcete podat přiznání v České republice nebo Irsku. Pokud však zůstanete déle, mzda vám bude automaticky zdaněna podle irských zákonů. Výše daňové povinnosti se zde rozlišuje dle rodinného stavu a celkové výše výdělku. Pokud jste svobodný, tak výdělek do 28 000 Euro zdaníte 20% sazbou daně, za příjem nad tuto částku odvedete 42 %.

Minimální hodinová mzda činí 7,65 Eur, průměrná pak 13.50 Eur. V Irsku je nabídka práce poměrně vysoká a jsou tu stále obory a odvětví, které vykonávají ve většině případů pouze cizinci. Jedná se ovšem o nižší pozice, které jsou placeny právě minimálním platem (např. restaurační a hotelové služby, telefonní centra, non-stop potraviny atd.).

Důležité je vědět, že těsně po příjezdu do Irska budete potřebovat určité finance, než si práci najdete. Problémem je především  bydlení, které je mnohem dražší než v České republice. Nepočítejte s tím, že práci seženete ještě před odjezdem, jelikož s vámi každý zaměstnavatel bude chtít provést pohovor. Ještě jedna rada na závěr. Pokud se chystáte odjet do Irska přes prázdniny, počítejte s nemalými problémy při shánění práce z důvodu vysokého počtu sezónních pracovníků.

Zdroj: www.irsko-aktualne.cz, www.export.cz

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky