MfD: Štrasburk už brzy začne řešit české nájmy

07.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. ledna (ČTK) - Evropský soud pro lidská práva potvrdil, že se už brzy chystá projednat žalobu ohledně regulace nájemného v České republice. Ve Štrasburku si na něj stěžují tisíce majitelů domů. Právnička Eva Hubálková, která u tamního soudu působí už 14 let, Mladé frontě Dnes potvrdila, že tento případ by se mohl začít projednávat už v první polovině roku.

"Závisí na tom, kdy padne rozsudek v případu francouzské majitelky polského původu Marie Hutten-Czapské v jejím sporu s Polskem. To by mohlo být někdy v březnu. Pak už nic nebude bránit tomu, aby se soudci začali zabývat i českým případem," uvedla Hubálková. Soud ve Štrabsurku se loni zastal Francouzky polského původu Marie Hutten-Czapské, které patří dům Gdaňsku, když rozhodl, že regulace nájemného poškozuje její vlastnická práva. Polsko se však odvolalo.

Podle deníku vyráží už tento týden do Štrasburku skupina českých majitelů domů, aby zjistili situaci a podpořili Hutten- Czapskou při takzvaném veřejném slyšení. To se koná ve středu a má být jedním z posledních stání tohoto případu.

Žalobu do Štrasburku podalo 2750 majitelů nemovitostí a k nim se přidali někteří senátoři. Místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Libor Dellin řekl, že budou od vlády žádat odškodnění až 40 miliard korun.

Rozhodnutí soudu v polské kauze může mít dopad i na české majitele nemovitostí. "Evropský soud funguje na principu precedenčního práva, a tak je možné, že by rozhodl stejně, pokud dojde k názoru, že oba případy jsou stejné," uvedla Hubálková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK