Norové ještě nevědí, zda uvolní svůj pracovní trh pro Čechy

11.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSLO 11. ledna (zvláštní zpravodajka ČTK) - Norská vláda se zatím nerozhodla, zda otevře svůj pracovní trh i pro české občany. Norský premiér Jens Stoltenberg po setkání se svým českým protějškem Jiřím Paroubkem řekl, že jeho vláda nejdříve musí vyhodnotit dosavadní zkušenosti. Oba politici jednali i o ekonomické spolupráci, mimo jiné o perspektivním posílení norských dodávek zemního plynu do České republiky.

O zrušení či ponechání přechodného omezení volného pohybu osob by mělo skandinávské království rozhodnout letos v květnu, po dvou letech od přijetí desítky nováčků. Stoltenberg prohlásil, že jeho vláda nechce nikomu zakazovat hledat si v Norsku práci, ale musí si být jistá, že pracovníci z nových států EU budou mít v Norsku rovnocenné podmínky zaručující důstojný život.

Norsko není součástí Evropské unie, s pětadvacítkou je ale úzce propojeno v rámci Evropského hospodářského prostoru. Oslo stejně jako většina starých zemí unie s výjimkou Británie, Irska a Švédska svůj pracovní trh před přílivem pracovních sil ze střední a východní Evropy chrání.

Paroubek uvedl, že norská vláda vzniklá po zářijových volbách nyní řeší spíše vnitřní problémy země. Soudí, že až Stoltenberg přijede v březnu do Prahy na setkání levicových lídrů, měl by už zhruba vědět, jak se jeho kabinet rozhodne. "Norská vláda se chce orientovat podle Německa a Švédska. Německo svou politiku neuvolní, Švédsko ji uvolnilo. Uvidíme, pro co se rozhodne norská vláda," řekl novinářům Paroubek.

Přechodná opatření považuje český premiér především za psychologický problém - obavy z přílivu pracovníků ze střední a východní Evropy a zneužívání sociálního systému vyspělých evropských států jsou podle něj zbytečné.

Předsedové české a norské vlády se bavili i o posílení ekonomické spolupráce obou zemí, o přílivu norských investic i turistů do České republiky. Hovořili o dovozu norského plynu, který tvoří čtvrtinu z celkového objemu české spotřeby, zbytek proudí z Ruska. Alternativní zdroj ze severu se ukázal důležitým při nedávných sporech mezi Ruskem a Ukrajinou kvůli této strategické surovině.

Paroubek poznamenal, že nynější kapacity norských plynovodů jsou omezené, jednání se proto orientuje do budoucnosti. "Norové by museli přikročit k budování nového vedení plynu, to nějaký čas bude trvat. Ale bude to kratší čas, než my budeme potřebovat větší dodávky plynu," uvedl. Dodal, že jak se bude v Česku zvyšovat životní úroveň, poroste i spotřeba energie, a republika na to musí myslet už nyní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK