U dálnice D1 v okolí Brna vyrostou nové protihlukové stěny

16.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 16. ledna (ČTK) - Nové protihlukové stěny se začnou v polovině letošního roku stavět u dálnice D1 v okolí Brna. Speciální bariéry budou dálnici od městské zástavby oddělovat na čtyřech úsecích západní části Brna a jejich stavba přijde na více než 110 milionů korun, řekl novinářům ministr dopravy Milan Šimonovský.

Dokončení stavby plánuje ministerstvo na podzim příštího roku. Bariéry vyrostou v okolí Troubska a brněnských městských částí Starý Lískovec a Bosonohy.

"Stěny budou vyrobeny ze speciálního materiálu tak, aby je bylo možné po zvažovaném rozšíření dálnice posunout," uvedl ministr. Právě diskuse o rozšíření dálnice v daném úseku v minulosti zahájení jejich stavby oddalovala. Zvítězil názor, že občany není možné hlukem již déle zatěžovat, a proto se bariéry začnou budovat dřív, než se bude dálnice rozšiřovat, uvedl Šimonovský.

Stavbu protihlukových bariér podle Šimonovského uhradí Státní fond dopravní infrastruktury. Hluk z dálnice je dlouho neřešeným problémem a má charakter staré ekologické zátěže, vysvětlil ministr. Protihlukové stěny vyrostou v západní části Brna, která je provozem dálnice nejvíce postižena.

Ministr slíbil, že stavba bude zahájena ještě před koncem jeho funkčního období. Šimonovského k Brnu pojí osobní vazby, je senátorem za Brno a patří ke špičkám jihomoravské KDU-ČSL. V minulosti působil jako první náměstek brněnského primátora.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK