Urban: ČR by měla mít centrální registr dlužníků státu

19.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. ledna (ČTK) - Česká republika by podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana měla zavést celostátní evidenci dlužníků státu. Nový registr by totiž podle Urbana snížil administrativní zátěž podnikatelů například při zařazování do projektů Evropské unie, a zároveň by zlepšil boj státu proti šedé ekonomice.

Urban dnes po jednání Rady pro rozvoj podnikatelského prostředí novinářům řekl, že nyní je evidence nedoplatků na daních a zdravotním či sociálním pojištění roztříštěna mezi finanční úřady, správy sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovny a celní úřady. Ani v rámci jednotlivých institucí přitom není tento systém centralizován.

Pokud chce například finanční úřad vystavit doklad o bezdlužnosti, musí kontaktovat další finanční úřady, kde by podnikatel mohl být registrován k jiným daním. To je podle Urbana zdlouhavé a navíc výsledná informace nemusí být stoprocentní.

"Nový registr by měl hlavně usnadnit vydávání osvědčení pro podnikatelské subjekty. Je to velmi důležité například při podání žádosti o zařazení do projektů vypsaných EU. Zároveň to bude důležitý nástroj v boji proti šedé ekonomice," uvedl Urban.

Dodal, že doklad o bezdlužnosti není požadován pouze od podnikatelů, ale také od občanů, kteří se teprve chtějí do podnikání pustit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK