Protikuřácký zákon již platí

24.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Od začátku roku 2006 vstoupil v platnost tzv. protikuřácký zákon, který zakazuje kouření např. ve školách, v kinech a divadlech, na zastávkách veřejné dopravy nebo v budovách státních úřadů.

Téma týdne: Změny a novinky pro spotřebitele v roce 2006

Dne 1.1.2006 vstoupil v platnost tzv. "protikuřácký zákon", který kromě zákazu kouření na různých veřejných místech zavádí např. pokuty při prodeji tabáku osobám mladším 18 let či při prodeji balení cigaret po méně než 20 kusech. Tento zákon v polovině srpna 2005 přijala Poslanecká sněmovna i přes nesouhlas Senátu a následně jej podepsal prezident Václav Klaus.

Zákaz kouření se v dosud týkal jen těch prostor, kde pracoval minimálně jeden nekuřák a firmy to řešili vyhrazením některých kanceláří jen pro kuřáky nebo vytvořením speciálních místností. Na základě nového zákona musí být ve školách, nemocnicích nebo např. ve veřejných budovách od nového roku všechny tyto místnosti vyhrazené pro kouřící zaměstnance zrušeny. Výjimku mají jen prostory mimo pracoviště.

Níže jsme pro vás připravili přehled nejdůležitějších změn, vyplývajících z protikuřáckého zákona. Především se jedná o kouření na veřejných místech, používání veřejné dopravy, pokuty pro podnikatele a pro firmy, podmínky prodeje cigaret a o povinnost zřizování záchytných stanic.

  • Kouření
    Zákaz kouření ve školách, v kinech a divadlech, sportovních halách, v budovách státních úřadů, na vlakových nástupištích, zastávkách tramvají a autobusů a na dalších veřejně přístupných místech.

  • Doprava
    Zákaz jízdy tramvají či autobusem a dokonce i pobyt na zastávce platí pro lidi, kteří jsou "zjevně" pod vlivem alkoholu nebo jiných drog a ohrožují sebe či okolí.

  • Pokuta podnikateli
    Pokuta až od 50.000 korun podnikateli, který prodá tabák či alkohol osobě mladší 18 let.

  • Pokuta firmě
    Pokuta až 500.000 korun společnosti, která prodá tabák či alkohol osobě mladší 18 let.

  • Prodej
    Zákaz prodeje menšího balení cigaret než po 20 kusech.

  • Záchytné stanice
    Povinnost krajů zřizovat protitoxikomanické a protialkoholní záchytné stanice, případně jejich provozování zajistit smluvně. Tyto stanice musí být umístěné tak, aby se do nich v daném regionu dalo dojet do 45 minut.

 
Podle odpůrců kouření jsou však tyto změny pravidel pro kuřáky velmi mírné a nevyřeší téměř nic. Jako příklad nekuřáci uvádějí, že současná česká legislativa stále nezakazuje kouření ve všech restauracích a nyní je dokonce možné kouřit i v době snídaní, obědů a večeří.

Nový zákon proti kouření ve veřejných  zařízeních začíná letos platit také v dalších zemích Evropy, jako např. v Belgii, Ve Španělsku, v Makedonii či v Lotyšsku. Nejpřísnějším z těchto evropských protikuřáckých zákonů je rozhodně španělský, který lidem zakazuje kouřit jak na pracovištích, tak i ve všech oddělených kuřárnách v kancelářích či výrobních halách.

Od 1.4.2006 bude u cigaret zvýšena pevná sazba na 0,73 Kč/kus a procentní o další bod na 25%. U ostatních tabákových výrobků stoupne spotřební daň na 810 Kč/kg a u doutníků a cigarillos se nezmění. Na základě změny sazby spotřební daně předpokládá Ministerstvo financí ČR zvýšení ceny u nejprodávanějších balení cigaret v letošním roce o cca 6 Kč (o 12%) a v roce 2007 o dalších 12 korun (o 21 %). Lidé závislí na nikotinu však uvádějí, že je toto zdražení přestat kouřit nedonutí a další případné zdražení vyřeší např. přejitím na levnější značku cigaret. 

  

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky