Mládek: ČR nadále hrozí vysoká pokuta od EU za nadměrné zásoby

24.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 24. ledna (zpravodaj ČTK) - České republice nadále hrozí pokuta od Evropské komise v řádu až desítek milionů eur kvůli údajnému hromadění zásob zboží před vstupem do Evropské unie. Připustil to po dnešním jednání s komisařkou Mariann Fischerovou-Bölovou ministr zemědělství Jan Mládek.

Komisařka loni na jaře pohrozila vládám deseti nových členských zemí EU za spekulativní zásoby klíčových komodit pokutami v celkové výši až 465 milionů eur, z toho skoro 100 milionů (zhruba tři miliardy korun) mělo připadnout na Česko. Dotčené země však protestovaly a problém dosud zůstává nevyřešen, s výjimkou nadměrných zásob cukru, což se však ČR netýkalo.

"Pokuta hrozí menší, ale pořád dost vysoká," řekl Mládek, který posléze odhadl hrozící sankci "v nejhorším scénáři na asi polovičku z uvedené sumy 100 milionů eur. "Musím říci, že tato otázka vyvolává mé nejvyšší znepokojení. Není dosud vyřešena a budeme jí muset věnovat maximální pozornost," dodal.

EU pohrozila novým členským státům ještě před jejich vstupem značnými pokutami v případě, že se v nich vytvoří nezvykle vysoké zásoby. Obávala se totiž, že obchodníci budou hromadit různé zboží od masa a obilí po česnek a jogurty, aby je po vstupu do EU prodali za vyšší ceny.

Ministr se od komisařky dožadoval podrobnějšího objasnění výpočtu nadměrných zásob, vedle údajů o dovozu a vývozu. Kupříkladu se pozastavil nad zahrnutím zásob lihu, ačkoliv jeho dovoz do ČR byl před vstupem do EU zatížen vyšším clem než po 1. květnu 2004. Vybídl rovněž k přihlédnutí k celkovému dovozu do EU v tehdejším období "slabého dolaru", anebo k rozlišení dovozu z tehdejší "patnáctky" EU. "Připadá nám nesprávné, že bychom měli být trestáni za dovozy ze 'starých zemí', které měly přímé či nepřímé pobídky, aby zboží k nám vozily," poznamenal.

Komisařka ministrovi nenaznačila, kdy by komise o případných pokutách mohla rozhodnout. Mládek očekává ještě dlouhá technická jednání o jednotlivých údajích a argumentech. "Všechna opatření byla dělána s úmyslem, aby nebyl narušen jednotný trh EU, a my si myslíme, že narušen rozhodně nebyl, protože v rámci velké Evropy to jsou opravdu okrajové záležitosti," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK