V Česku se po letech přestaly vyrábět kondomy

28.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. ledna (ČTK) - Jediný český výrobce kondomů, firma Vulkan Intim Brands, přestal vyrábět prezervativy. Ve svém závodě v severočeském Hrádku nad Nisou je už jen kontroluje a balí. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Prezervativy Primeros se nyní vyrábějí v Německu v závodu společnosti CPR, s níž se loni Vulkan spojil. Podle šéfa Vulkanu Romana Kociána jsou důvodem stěhování výroby hlavně úspory a lepší kvalita.

Kocián uvedl, že není prakticky rozdíl v nákladech samotné výroby kondomu v Česku nebo v Německu, v Česku je ale levnější testování a balení, kde je velký podíl lidské práce. Proto se už v Hrádku balí také některé značky německého výrobce. "Značka Primeros zůstává a máme s ní velké plány," dodal.

Výrobce kondomů a zboží z latexu Vulkan a německá firma CPR se loni v létě dohodli na vzniku společného podniku Vulkan Intim Brands. Ten převzal od Vulkanu veškeré aktivity související s kondomy, včetně zaměstnanců, obchodních známek a dalšího provozního majetku. Vulkan ovládá česko-slovenská skupina J&T. Do tří let by měl německý investor získat ve Vulkanu sto procent.

Kvůli skončení výroby Vulkán propouštěl, píše MfD. Podle Kociána však firma nyní naopak přijme zaměstnance na balení.

Odboráři se přesto netají obavami z budoucnosti. "Lidé mají obavy, že výroba postupně skončí i v jiných částech podniku," řekl deníku odborový předák Milan Šubrt.

Vulkan má se svou značnou Primeros stále téměř poloviční podíl na českém a slovenském trhu. Velmi dobře se podle deníku prodává také v zemích bývalé Jugoslávie. V České republice se ročně prodá kolem 18 milionů kondomů.

Kondomy Primeros se ve Vulkánu začaly vyrábět po znárodnění soukromého majetku po 2. světové válce. Do té doby značka patřila pražské společnosti Emil Schuran.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK