Nestačíte splácet dluhy? Požádejte soud o oddlužení!

03.02.2006 | , Finance.cz
FIRMY


Nechtělo se vám čekat, až si na všechny vysněné věci požadovanou sumu peněz ušetříte, koupili jste si je hned na dluh a nyní jste zjistili, že už nejste schopni věřitelům splácet?

Mnoho lidí v současné době místo pořizování věcí za hotové dává přednost koupi na dluh. Bohužel půjčovat si peníze je ošidné a tak se rodiny stále častěji dostávají do situace, kdy nejsou schopni splácet své dluhy. Pak obvykle nastává vymáhání pohledávek a exekuční řízení. Pokud však bude schválen návrh nového zákona o úpadku, budou mít dlužníci podle nové legislativy možnost obrátit se na soud se žádostí o oddlužení. Tento postup je všeobecně nazýván jako tzv. osobní bankrot.

Pokud se tedy dostanete do situace, kdy už nejste schopen věřitelům splácet své závazky, obraťte se na soud s žádostí o oddlužení. K žádosti však musíte připojit plán, podle kterého obdrží všichni nezajištění věřitelé minimálně 30 % jejich pohledávek. Soud pak přezkoumá, zda je váš záměr uskutečnitelný a rozhodne o případném oddlužení.

Jestliže soud rozhodne, že je oddlužení možné, mohou si věřitelé vybrat jeden z dvou postupů. V prvním případě odsouhlasí váš návrh splátkového kalendáře a ponechají vám veškerý váš majetek. Druhou možností je nepřistoupení na váš návrh a následný prodej vašeho majetku. V případě, že si nezajištění věřitelé v hlasování nevyberou, jednu z variant vybere soud. Pokud bude rozhodnuto o splátkách, je výše jednotlivých měsíčních částek nastavena tak, aby dlužníkovi zbývalo jen na uživení sebe a své rodiny a na zajištění všech základních potřeb. Po zaplacení pohledávek uvedených ve splátkovém kalendáři a splnění všech podmínek vás soud zbývajících závazků zbaví.

 
Tabulka: Délka konkurzu v evropských zemích

Země Průměrná délka
[v letech]
Česká republika 9,2
Slovensko 4,7
Rumunsko 4,6
Švýcarsko 4,6
Albánie 4,0
Makedonie 3,7
Slovinsko 3,6
Dánsko 3,4
Bosna a Hercegovina 3,3
Bulharsko 3,3
Gruzie 3,2
Chorvatsko 3,1
Estonsko 3,0
Turecko 2,9
Srbsko a Černá Hora 2,6
Portugalsko 2,5
Řecko 2,0
Maďarsko 2,0
Švédsko 2,0
Francie 1,9
Nizozemí 1,7
Rusko 1,5
Polsko 1,4
Německo 1,2
Itálie 1,2
Litva 1,2
Lotyšsko 0,1
Velká Británie 1,0
Belgie 0,9
Finsko 0,9
Norsko 0,9
Irsko 0,4
Pramen: Světová banka, 2005
 

V případě, že návrh nového úpadkového zákona odsouhlasí Poslanecká sněmovna i Senát a podepíše jej prezident, začne běžet tzv. legisvakanční lhůta v délce jednoho roku. Zhruba od poloviny roku 2007 by pak tento zákon nabyl účinnosti. "Česká republika se konečně dočká moderního úpadkového práva, které zrychlí a zefektivní konkurzy. Důvěryhodnější průběh konkurzu se může odrazit i ve větší ochotě bank půjčovat peníze malým a středním podnikatelům," uvedl pro Ekonom místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel.

 

Zdroj: Světová banka, ČNB

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY