SZPI: Některé cigarety mají nižší obsah nikotinu a tabák je lehčí

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 3. února (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole na konci loňského roku, že čtyři z 28 vzorků cigaret mají nižší obsah nikotinu, než uváděl výrobce na obalu. Stejně tak čtyři cigaretové a jeden dýmkový tabák vážily méně, než bylo na etiketě. Kontrola se zaměřila na přímé dovozce, výrobce, velkoobchody i stánky, řekla mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Ve dvou případech odebrala SZPI vybrané druhy cigaret na tržnici v příhraniční oblasti, aby bylo možné srovnat jejich obsahové složení se stejnými značkami cigaret z velkoskladu. V obsahu nikotinu, dehtu a oxidu uhelnatého však laboratoř zjistila jen minimální rozdíly.

Kolejková připomněla, že odborníci z pražské laboratoře SZPI loni zavedli metody na zkoušení obsahových látek u cigaret podle norem ISO. Získali a nainstalovali speciální rotační nakuřovací přístroj, který dokáže v cigaretách zjistit sledované látky. "Přístroj vlastně 'kouří', a simuluje tak kuřáka, lépe řečeno více kuřáků," vysvětlila mluvčí.

SZPI rovněž nezjistila žádné problémy z hlediska povinnosti tabákové výrobky kolkovat. Letos bude kontrola cigaret a dalších tabákových výrobků průběžná po celý rok, doplnila Kolejková.

Prodeje cigaret v tuzemsku podle odhadů předloni meziročně stouply o osm procent na 22,7 miliardy kusů. Výroba v Česku se pohybuje odhadem kolem 16 až 17 miliard kusů za rok, zbytek se dováží. Letos 1. ledna nabyl účinnosti nový protikuřácký zákon, který omezil kouření ve veřejných prostorách a možnosti prodeje tabákových výrobků.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK