Pražský obchodní dům Kotva čeká rekonstrukce

04.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. února (ČTK) - Rekonstrukci pražského obchodního domu Kotva chystá česká pobočka irské společnosti Markland, která tento svého času nejmodernější obchodní dům v Praze loni koupila. Píše to Mladá fronta Dnes. V pátek 10. února uplyne od otevření Kotvy přesně 31 let.

Osud obchodního domu a stejnojmenné firmy, která budu do loňského roku vlastnila, jsou však stále předmětem šetření a sporů. Irská firma se toho ale neobává. "Když jsme nemovitost kupovali, proti rizikům jsme se pojistili, staré spory naše vlastnictví nekomplikují," uvedl ředitel českého zastoupení firmy Markland Jaroslav Petrů. Firma za Kotvu zaplatila kolem 1,5 miliardy korun.

Akcie společnosti Kotva, která obchodní dům vlastnila, patřily v minulosti královéhradeckému investičnímu fondu Trend. Bývalý správce Trendu Miroslav Hálek a jeho spolupracovníci nyní čelí u soudu žalobě, která je viní z toho, že v roce 1995 vyvedli prakticky bez náhrady cenné papíry včetně akcií Kotvy do kyperské firmy Forminster. Hálkovi za to nyní hrozí až 12 let vězení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK