Hranice: Dopady bankrotu LG.Philips Displays Holding nejsou známé

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OLOMOUC 10. února (ČTK) - O dopadech bankrotu evropské holdingové společnosti LG.Philips Displays na továrnu v Hranicích nebylo podle zástupců hranického závodu rozhodnuto. Vyjádření nuceného správce holdingu Louise Deterinka, podle něhož bankrot ovlivní všechny závody i všech 17.000 zaměstnanců, je nekonkrétní a pro Hranice z něj nic nevyplývá, řekla mluvčí hranické továrny Zuzana Fojtíková.

Deterink řekl ve čtvrtek agentuře Reuters, že česká součást holdingu je ve složité situaci. Neřekl však, co přesně to znamená.

"Jeho vyjádření nic konkrétního neznamená. Uvedl, že jsme ve složité situaci, ale to jsme byli již před touto informací. Žádné rozhodnutí zatím nepadlo. Vedení našeho závodu se nadále jedná s nuceným správcem a snaží se továrnu zachránit. Rozhodnutí očekáváme maximálně do týdne," uvedla Fojtíková. Hranický závod na výrobu klasických obrazovek zaměstnává asi 1300 lidí.

Výrok nuceného správce holdingové společnosti LG.Philips Displays nepřináší žádnou novou informaci ve vztahu k Hranicích také podle Kateřiny Koubové z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu MPO. "Ze strany vlády platí ochota uvažovat o pomoci, za splnění podmínek, které byly již dříve oznámeny," řekla ve čtvrtek Koubová.

Česká vláda hodlá pro hranický závod zajistit překlenovací úvěr až 300 milionů korun. Kabinet však má dvě základní podmínky. Hranický podnik se musí oddělit od mateřské nizozemské společnosti a bude muset prokázat, že má na klasické televizní obrazovky ziskový odbyt alespoň na jeden až dva roky. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban minulý týden řekl, že o pomoci by se mohlo rozhodnout tento týden.

Hranický závod ve středu obnovil provoz třetí, poslední linky na výrobu obrazovek. Firma zastavila výrobu 27. ledna kvůli nedostatku materiálu, první dvě linky opět spustila 31. ledna. "Vyjádření nuceného správce holdingu nemá na výrobu žádný vliv. Závod jede v plném provozu, lidé chodí normálně do práce," uvedla mluvčí hranické továrny.

Holding LG.Philips Displays je největším světovým výrobcem klasických televizních obrazovek a bankrot vyhlásil asi před dvěma týdny. Firma je společným podnikem nizozemské společnosti Philips a jihokorejského koncernu LG Electronics. Sídlo má ale v Hongkongu. Na konci ledna podnik sdělil, že bankrot ovlivní zhruba 750 lidí v Nizozemsku a Německu.

Část výroby v Británii a v Nizozemsku byla převedena na nové podniky, což zachránilo asi 400 pracovních míst. Zdroj ze skupiny věřitelů řekl, že bankrot zřejmě povede k likvidaci, nikoliv k obnově výroby. Banky, kterým podnik dluží přes 600 milionů dolarů, zřejmě budou požadovat proplacení zástav, včetně pozemků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK