Francie a Nizozemsko zakázaly venkovní chov drůbeže kvůli chřipce

15.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ/AMSTERODAM 15. února (ČTK) - Ministerstva zemědělství Francie a Nizozemska zakázala chov drůbeže ve venkovních výbězích jako prevenci před šířením ptačí chřipky. Přiměl je k tomu výskyt nemoci ve čtyřech zemích Evropské unie včetně Německa a Itálie. K podobnému kroku se chystá i Česká republika.

Ve Francii předcházelo úterní doporučení národního úřadu pro bezpečnost potravin AFSSA, aby se uzavřené chovy rozšířily na 58 regionů. Cílem je omezit riziko kontaktu chovaných zvířat s migrujícími ptáky, kteří mohou nemoc šířit. K opatřením dnes vyzval francouzskou vládu i prezident Jacques Chirac.

V Nizozemsku se nařízení dosud vztahovalo jen na regiony s vysokým rizikem kontaktu s divokými ptáky. Opatření zavřít drůbež do hal platí v Nizozemsku od pondělí 20. února. "Ministr Kees Veerman vyzval farmáře, aby zavřeli ptáky do hal, pokud můžou, od pondělí ale bude nařízení povinné," uvedla tisková mluvčí nizozemského ministerstva.

Smrtící varianta viru H5N1 se minulý víkend potvrdila v Itálii. Jako čtvrtá země v unii dnes potvrdilo nález vysoce patogenního viru H5N1 u labutí Německo. Předtím se vir potvrdil také v Rakousku a Řecku.

Nizozemští chovatelé vyzvali svou vládu, aby zákaz volných chovů nařídila okamžitě. Pronásledují je vzpomínky na rozšíření ptačí chřipky z roku 2003, kvůli kterému se zlikvidovalo 30 milionů ptáků. Tehdy ale nešlo o variantu H5N1.

Ministerstvo uvádí, že se situace v prodeji kuřecího masa v Nizozemsku zatím neprojevila. Země je po Francii druhý největší producent drůbežího a patří mezi významné světové vývozce, napsaly agentury AP a Reuters.

Česko kvůli šíření ptačí chřipky v okolních zemích zakáže od čtvrtka pobyt drůbeže ve venkovních výbězích v podnikatelských chovech, dodávajících maso na trh. Výstavy a trhy drůbeže a ptáků zakáže od úterý 21. února místo původně stanoveného termínu 1. března. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben uvedl, že je otázkou času, kdy se objeví první případ v České republice. Pokud by byli v Česku nalezeni uhynulí volně žijící ptáci postižení nákazou, postup by byl podobný jako v jiných státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK