PKN Orlen odstoupil od smluv s Agrofertem na prodej Unipetrolu

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 21. února (zpravodaj ČTK) - Polský petrochemický koncern PKN Orlen odstoupil od smluv, které v souvislosti s privatizací českého Unipetrolu uzavřel se společností Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Smlouvy měly Agrofertu zajistit části Unipetrolu. Za nedodržení smluv hrozila polskému koncernu vysoká pokuta. Orlen o odstoupení od smluv informoval varšavskou burzu. Zdůvodnil to tím, že Agrofert údajně porušil jejich podmínky.

V pondělí vedení PKN Orlen rozhodlo o odstoupení od smluv, píše se v prohlášení, které poskytl mluvčí polské firmy Dawid Piekarz. Konkrétně jde o smlouvu o spolupráci ze dne 19. listopadu 2003 a smlouvu ze dne 7. dubna 2004. V ní měly být upraveny podmínky pro sepsání budoucí smlouvy týkající se získání akcií. Podle vedení Orlenu Agrofert smlouvy porušil, když právo nabytí akcií delegoval na spřízněnou společnost Deza.

Firmy PKN Orlen a Agrofert se kvůli prodeji částí Unipetrolu přou už řadu měsíců. Nový management Orlenu neskrýval, že smlouvy uzavřené bývalým vedením firmy nejsou pro polský koncern výhodné. Babišova společnost totiž měla podíly v pěti chemických podnicích patřících Unipetrolu získat přibližně za třetinu jejich současné hodnoty. Agrofert loni v prosinci podal kvůli sporu o Unipetrol na PKN Orlen arbitrážní žalobu. Domáhá se v ní zaplacení smluvní pokuty 77 milionů eur (zhruba 2,23 miliardy korun). "O zaplacení pokuty nic nevím," uvedl mluvčí Orlenu Piekarz.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK