Titul Podnikatel roku 2005 České republiky získal Radim Jančura, ředitel společnosti Student Agency

24.02.2006 | , Vodafone
Tiskové zprávy


Držitelem prestižního ocenění Podnikatel roku 2005 České republiky se stal Ing. Radim Jančura, ředitel a jediný majitel společnosti Student Agency. Svou trofej převzal včera v Paláci Žofín z rukou Dirka Kroonena, vedoucího partnera společnosti Ernst & Young, která soutěž v České republice vyhlašuje od roku 2000. Titul Technologický podnikatel roku získal Radim Králík, ředitel společnosti Grapo. Trofej Začínajícího podnikatel roku si odnesl Jan Řežáb ze společnosti Redboss. Letos poprvé byli v rámci soutěže oceněni také nejlepší podnikatelé v regionech Střední Čechy, Jihomoravský kraj, Plzeňský a Moravskoslezský kraj.

Ing. Radim Jančura, absolvent elektrotechnické fakulty VUT Brno, založil společnost Student Agency v roce 1996, když již o rok dříve již podnikal v oblasti zprostředkovávání au pair pobytů jako fyzická osoba. „Postupně jsem podnikání rozšiřoval o další služby, které se nabízely jako doplněk k těm dosavadním. Od počátku svého podnikání jsem kladl důraz na silnou orientaci na klienta a své zaměstnance jsem vedl k tomu, aby byli ztotožněni s postavením klienta na první místo. Zaměstnanci byli vždy prostřednictvím odměn motivováni k tomu, aby bojovali o každého zákazníka,“ řekl Radim Jančura, ředitel a jediný majitel společnosti Student Agency.

Až do roku 1999 pracoval ve společnosti pouze jednociferný počet zaměstnanců, její obrat přesto prudce rostl, už v roce 2000 dosáhnul 150 miliónů korun. Ke konci roku 2004 zaměstnávala Student Agency 368 zaměstnanců, roční obrat činil téměř 1,554 miliardy korun, provozní zisk 9 milionů korun. Podle Radima Jančury, kterému je třicet čtyři let, stojí za úspěchem Student Agency především její snaha nabízet ty nejkvalitnější služby za nízké ceny, okamžité investování do expanze firmy a firemní kultura Student Agency, která je postavená na orientaci na klienta. Hlavním cílem společnosti je v současné době rozvoj luxusní autobusové přepravy na linkách po České republice, Slovenské republice a Evropě.

V roce 1998 byla společnost Student Agency asociací IAPA (International Au Pair Association) oceněna jako největší au pair agentura na světě, v roce 2005 se umístila na prvním místě v řebříčku asociace IATA (International Air Transport Association) jako největší prodejce letenek v ČR a mezinárodní časopis TTG ji vyhlásil za nejlepšího autobusového dopravce. V rámci ocenění 100 obdivovaných firem ČR pořádaném Czech Top 100 získala Student Agency 2. místo v oboru Doprava, pomocné činnosti v dopravě a 1. místo v regionu Jižní Moravy.  

“Titulu Podnikatel roku si velice vážím jakožto ocenění, které po několik let poukazuje nejen na podnikatelské úspěchy jednotlivců, ale i na přínos podnikatelů obecně. Jsem proto velmi potěšen, že jsem se stal Podnikatelem roku 2005 – tento titul vnímám jako ocenění všeho, co Student Agency během posledních let dokázala. Věřím, že budu dobrým zástupcem českých podnikatelů na světovém finále v Monte Carlu,“ řekl Radim Jančura, CEO společnosti Student Agency.


Finalisty soutěže Podnikatel roku se kromě vítěze stali následující podnikatelé:

• Viliam Sivek – EuroAgentur Hotels & Travel,
• Roman Sviták – GRADA Publishing,
• Radim Králík – Grapo,
• Ivo Lukačovič – Seznam CZ,   
• Rostislav Dvořák – VÝVOJ, oděvní družstvo.

Letos poprvé byl udělen titul Začínající podnikatel roku určený pro podnikatele, kteří podnikají méně než pět let. Tento titul získal Jan Řežáb ze společnosti Redboss. Porota se rovněž rozhodla k udělení speciálního ocenění, které získala Jana Procházková ze společnosti Global Express Group a.s.

Premiérově byly letos uděleny tituly regionální Podnikatel roku v některých krajích České republiky. Držitelem titulu Podnikatel roku 2005 Středních Čech se stal Ivo Lukačovič ze společnosti Seznam.cz, Podnikatelem roku 2005 Plzeňského kraje se stal Vladimír Zábranský z PRVNÍ CHODSKÉ STAVEBNÍ SPOLEČNOSTI, titul Podnikatel roku 2005 Jihomoravského kraje získal Radim Jančura ze společnosti Student Agency s.r.o., ocenění Podnikatel roku 2005 Moravskoslezského kraje obdržel Ladislav Kraus ze společnosti Bochemie.

 

Šestý ročník soutěže Podnikatel roku České republiky

Soutěž Podnikatel roku proběhla v České republice již pošesté. Mezinárodní soutěž, kterou založila společnost Ernst & Young v roce 1986 ve Spojených státech amerických, se dnes pořádá pravidelně ve více než čtyřiceti zemích světa.

O titul Podnikatele roku 2005 České republiky mohl bojovat každý podnikatel, který aktivně působí ve vedení firmy, firma musí existovat minimálně dva roky a navrhovaný kandidát zároveň musí být alespoň 10% vlastníkem společnosti.

Po loňské úspěšné premiéře kategorie Technologický podnikatel roku určené pro podnikatele, jejichž firma působí v oblasti moderních technologií nebo moderní technologie významným způsobem využívá v hlavní podnikatelské činnosti, byl letos Technologický podnikatel roku vyhlášen již podruhé. Letošní novinkou byla kategorie Začínající podnikatel roku určená pro podnikatele, kteří podnikají méně než pět let.

V porotě soutěže Podnikatel roku 2005 zasedla řada významných osobností podnikatelské, akademické a finanční sféry. „Vzhledem ke specifičnosti podnikatelského prostředí jsme rádi, že v porotě byli zastoupeni i aktivní podnikatelé. Mají osobní zkušenost s problémy, na které podnikatelé narážejí. Domnívám se, že i díky tomu porota vybrala opravdu nejlepšího z nejlepších,“ uvedl Dirk Kroonen, vedoucí partner Ernst & Young v České republice.

„Při pohledu na rozsah činností, ve kterých letošní finalisté podnikají, se mi znovu potvrzuje zkušenost, kterou máme i my s českými podnikateli při procesu podpory jejich projektů ze strukturálních fondů. A sice, že míra originality a inovativnosti, a schopnost nalézat nové možnosti je opravdu vysoká,“ dodává Tomáš Hruda, generální ředitel agentury CzechInvest, jeden z členů poroty soutěže.

Členy poroty byli:

• Miroslav Řihák, předseda poroty – Podnikatel roku 2004 České republiky, generální ředitel společnosti ANECT,
• Zbyněk Frolík - Podnikatel roku 2003 České republiky, generální ředitel společnosti Linet,
• Jana Ryšlinková – ředitelka, US Business School Prague,
• Ondřej Bartoš – výkonný ředitel, TUESDAY Business Network,
• Tomáš Hruda – generální ředitel, CzechInvest,
• Sándor Kürti – Podnikatel roku 2004 Maďarska, prezident KÜRT Corporation,
• Krzysztof Pawlowski - Podnikatel roku 2003 Polska, zakladatel a rektor polské vysoké školy Wyzsza Szkola Biznesu – National Louis University.

Letošní držitel českého titulu Podnikatel roku se stejně jako jeho předchůdci zúčastní světového finále této soutěže, které se uskuteční v červnu v Monte Carlu.

Hlavními partnery soutěže Podnikatel roku 2005 jsou společnosti ABRA a AMCICO AIG Life a oficiálním dopravcem je ČSA. Soutěž podporují agentura CzechInvest, sdružení TUESDAY Business Network, Hospodářská komora České republiky a US Business School Prague.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy