Girstl: Nejdůležitější je tvrdá práce, dobrá vize a strategie

13.03.2006 | , Finance.cz
INTERVIEW


S Valentinem Girstlem, prezidentem společnosti GiTy, jsme si povídali o nových způsobech řízení podniku, jak si udržet vysoký standard kvality a technologické inovace produktů...

Dobrý den. Zkuste nám na začátek rozhovoru ve zkratce popsat společnost GiTy. Jaké produkty a služby Vaše společnost nabízí? Na co se specializujete?
Společnost GiTy nabízí čtyři základní oblasti produktů a služeb. První oblastí je budování komunikační infrastruktury. Zákazníkovi se snažíme poskytovat především perfektní a spolehlivá řešení na míru.
Druhou oblastí je poskytování telekomunikačních služeb. Jedná se o služby privátních datových sítí, jejich využití pro přenos hlasu a obrazu a přístup na Internet prostřednictvím různých technologií připojení. Tyto služby provozujeme díky vlastní pozemní infrastruktuře G-Net na území České republiky, Slovenska a Bulharska a díky vlastnímu satelitnímu komunikačnímu systému s celoevropským pokrytím.
V oblasti technologií budov a areálů je GiTy partnerem schopným dodávat kompletní systémy budov a areálů. Od vypracování projektu, přes řízení dodavatelů, k technologickému auditu až po komplexní dodávku technologického vybavení budovy.
A poslední ne však nejméně důležitou oblastí je poskytování služeb pro mobilní operátory, obce a mikroregiony.

Kdo je Vaším cílovým zákazníkem? Patří sem také malé a střední firmy?
Mezi hlavní zákazníky naší společnosti patří všichni, kdo potřebují komunikovat,  státní správa,  armáda ČR, policie a velké a korporátní společnosti. Máme však také řadu produktů a služeb, které využívají malé a střední firmy. Díky tomu, že jsou naše řešení připravována každému zákazníkovi na míru a lze je přizpůsobit širokému spektru požadavků, můžeme obsluhovat velmi široký trh.

Tvrdíte, že se stále snažíte udržet vysoký standard kvality a technologické inovace Vašich produktů a služeb. Jak moc se Vám to daří, a prostřednictvím jakých prostředků?
GiTy má vlastní výzkum a vývoj, disponuje řadou vynikajících odborníků a specialistů, úzce spolupracuje se světovou technologickou špičkou a usiluje o integraci technologií. Díky tomu každý rok přicházíme s novým produktem, technologií či službou. Je to náročný závazek, ale pouze tak jsme schopni se udržet na špici v takovém oboru, jako jsou telekomunikace.

Jak moc silná je konkurence v oboru telekomunikačních služeb? Co si myslíte, že jsou Vaše základní konkurenční výhody?
Trh telekomunikačních služeb je jedním z nejkonkurenčnějších prostředí. To je vidět například na investicích do reklamy a propagace. Uspět na tomto trhu můžete pouze v případě, že nabízíte kvalitní služby, přinášíte inovace, pružně reagujete na přání a potřeby zákazníků a sledujete trendy. Myslím si, že GiTy těmito přednostmi disponuje.

Dobře řídit podnik znamená správně propojit znalosti, zkušenosti a mít trochu toho štěstí. Co u Vás hrálo největší roli?
Tvrdá práce, dobrá vize a strategie.

Máte nějaký vzor? Někoho, kdo Váš život výrazným způsobem ovlivnil?
Moje univerzita „život“.

Majitelem společnosti GiTy jste Vy společně s Vaší manželkou Olgou. Přinesl tento vlastnický vztah při vaší práci spíše výhody nebo naopak nevýhody?
Obojí, ale výhody převyšují.

Dobrý podnik by neexistoval bez spokojených, loajálních pracovníků. Jak moc dbáte na kvalitu svých podřízených? Podle jakých kritérií si vybíráte své zaměstnance?
Tvořivost, loajálnost, týmový duch.

Jakým způsobem je motivujete k lepším výkonům? Poskytujete nějaké zaměstnanecké Benefity?
Já osobně benefity nepodporuji, i když nějaké máme.

Kolik lidí ve společnosti GiTy v současné době pracuje? Máte v plánu zvyšovat počet zaměstnanců?
V celé skupině GiTy asi 400 zaměstnanců.
V současné době pracuje v GiTy, a.s,  přes 250 zaměstnanců, ale celá skupina GiTy má kolem 350 pracovníků. Zvyšování počtu zaměstnanců je závislé na potřebách firmy a na hospodářských výsledcích. Neočekávám, že by se v nejbližších měsících měl počet zaměstnanců nějakým zásadním způsobem měnit.  

Jaké máte další plány v oblasti strategického rozvoje pro letošní rok?
Jednotlivé oblasti našeho podnikání mají stanoveny své strategické cíle. V letošním roce chceme přijít s několika novými produkty a službami. Chceme se více zaměřit na bezpečnost IT, IP telefonii a hlasové služby.

Český trh je příliš malý pro společnost, která se chce neustále zlepšovat. V kterých zemích máte umístěny své pobočky? Plánujete další expanzi na nové trhy?
Stále se zlepšovat můžete a musíte i na malém trhu. Máte však pravdu, že pro rozvoj firmy je nezbytná expanze. Pobočky máme na Slovensku a Bulharsku. Vstup na další trhy je v dlouhodobých plánech GiTy a věřím, že se nám tyto plány podaří také realizovat. 

Máte v plánu spuštění nějakého zajímavého projektu v nejbližší době?
Máme, ale zatím nemohu zveřejnit.

Společnost GiTy patří mezi nejobdivovanější firmy v České republice a získala i uznávaná ocenění v zahraničí. Předpokládám, že si tuto image chcete zachovat i do budoucna. Co jste pro to ochotni udělat?
Pokračovat v nastoleném trendu.

Je o vás známo, že podporujete moderní gymnastiku. Proč jste si zvolili právě tento sport? Hodláte v těchto aktivitách pokračovat i nadále?
Moderní gymnastika nám vyhovuje z několika důvodů. Jedná se o sport, kterému se věnují především mladí lidé. Sport přináší do jejich života potřebnou disciplinu, snahu o osobní rozvoj a úspěch. Nabízí jim alternativu k nečinnosti, rodinnému a sociálnímu vykořenění, drogám, apod. Moderní gymnastika nepatří mezi mediálně nejpopulárnější sporty, proto se potýká s daleko většími ekonomickými problémy než např. hokej, fotbal nebo basketbal, proto je pro nás její podpora zajímavá. A v neposlední řadě je to sport, kde dosahují naši sportovci velmi dobrých výsledků i v zahraničí a reprezentují tak svoje město, zemi a nás.

 
Děkujeme za rozhovor
Vladimír Šindelka, Finance.cz

Valentin GirstlSpolečně se svojí manželkou Olgou založil Valentin Girstl v roce 1990 společnost GiTy se zaměřením na oblast telekomunikací, systémové integrace a technologie budov. Tato firma, která začínala s pár zaměstnanci a obratem několika milionů korun, měla na konci devadesátých let již nekolik stovek zaměstnanců a obrat cca devět set milionů. V současné době působí Valentin Girstl ve firmě GiTy jako prezident a předseda představenstva. Valentin Girstl se narodil v roce 1945, je ženatý, má čtyři děti, hovoří anglicky a mezi jeho záliby patří tenis, fotbal a bowling.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: INTERVIEW